:: دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
صدف خاکی ، نسترن هادی زاده ، لیلا رضائی شیرمرد*
گروه فارماسیوتیکس، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران ، Lyla81@yahoo.com
زمینه و هدف: با توجه به مشکلات روش­های قدیمی دارورسانی دهانی همچون عدم امکان غذا خوردن هنگام مصرف دارو، پروفایل آزادسازی متغیر، طعم ناخوشایند، مقبولیت کم بیماران و شسته شدن دارو با بزاق، این روش­ها به ­سرعت در حال جایگزینی با فیلم­ های نازک دهانی به عنوان سیستمی جدید و دقیق­تر برای دارورسانی حفره دهانی هستند. در این مطالعه، فیلم­ های نازک دهانی بتامتازون با هدف دارورسانی کارآمدتر در بهبود علائم بیماری­های دهانی ساخته شده ­اند.
روش­ کار: فیلم­ های نازک دهانی با و بدون بتامتازون با روش قالب­ گیری حلال تهیه شده و خصوصیات فیزیکوشیمیایی فیلمها از جمله وزن، مقاومت، ضخامت، pH سطحی، زمان از هم باز شدن در محیط in vitro، تورم ­پذیری فیلم ­ها و همچنین پروفایل رهایش دارو از فیلم­ ها در زمان­های مختلف در بزاق مصنوعی ارزیابی شده ­اند.
یافته­ ها: فیلم ­ها از یکنواختی مناسب، انعطاف­ پذیری و مقاومت مطلوب برخوردارند. نتایج آزمایشات به ­ترتیب حاکی از میانگین pH سطحی معادل 6.75 و 6.66 برای فیلم­ های بدون دارو و فیلم­ های حاوی بتامتازون هستند که با محیط خنثی بزاق سازگار است. زمان بازشدن فیلم ­ها نشانگر تورم پذیری بالاتر فیلم­ های لودشده با بتامتازون بوده و آزادسازی دارو در محیط آزمایشگاهی بیانگر رهایش 30-25 درصد دارو در 20 دقیقه­ ی ابتدایی می­باشد که به­ تدریج با افزایش تورم پلیمرهای هیدروفیل بیشتر شده و منجر به آزادسازی آهسته­ ی دارو درمدت 360 دقیقه می­شود.
نتیجه­ گیری: یافته­ های حاضر حاکی از مناسب بودن ویژگی­های فیزیکوشیمیایی فیلم­ های دهانی بتامتازون و قابلیت استفاده­ آن­ها به ­عنوان گزینه­ ای کارآمد و کاربردی در سیستم­های دارورسانی دهانی بیماری­های مانند لیکن پلان یا آفت­ های دهانی می­باشد. این فیلم­ ها با چسبیدن به مخاط، جلوگیری از شسته شدن با بزاق و بهبود پروفایل آزادسازی دارو برخی ایرادات استفاده­ ی مستقیم پمادهای موضعی را برطرف نموده و می ­توانند به روند درمان بیماران کمک قابل توجهی بنمایند.
شماره‌ی مقاله: 7
واژه‌های کلیدی: فیلم های نازک دهانی، بتامتازون، سیستم‌های نوین دارورسانی، دارورسانی حفره دهان
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: فارماکولوژی
دریافت: 1401/11/4 | پذیرش: 1402/1/14 | انتشار: 1402/1/26