:: دوره 13، شماره 3 - ( پاییز 1392 ) ::
پارسا یوسقی چایجان ، فرشاد جعفری* ، محمد رفیعی ، حمید شیخ الاسلامی
، farshadjafari@yahoo.com

زمینه و هدف: در مواردی که استفراغ ناشی از گاستروانتریت باعث ایجاد مشکل ‌شود می‌توان از داروی ضد استفراغ استفاده نمود. در طب اطفال، در زمینه کاربرد پیریدوکسین (ویتامین ب6) در درمان استفراغ بررسی انجام نشده است. این مطالعه قصد دارد اثر پیریدوکسین وریدی را در کنترل استفراغ ناشی از گاستروانتریت بررسی نماید.
روش کار: این مطالعه یک کار آزمایی بالینی تصادفی، یک سو کور، با دارو نما و در یک مرکز بود. 147 کودک که به علت گاستروانتریت و استفراغ در بیمارستان امیرکبیر در تابستان و پاییز 1390بستری شدند در گروههای شاهد و مورد قرار گرفتند. در بیماران گروه شاهد مایع درمانی وریدی همراه با آب مقطر (پلاسبو) استفاده شد. به بیماران گروه مورد، پیریدوکسین به صورت وریدی همراه با مایع درمانی داده شد. از زمان بستری تا سه روز پس از شروع درمان، تعداد دفعات استفراغ و علائم دیگر بیماران، در فرم جمع آوری اطلاعات ثبت گردید. مقایسه دو گروه با استفاده از آزمون های غیر پارامتریک در نرم افزار SPSS انجام گردید.
یافته ها: عمده کودکان، پسر، در گروه سنی 6 ماه تا 2 سال و ساکن شهر بودند. میانگین دفعات استفراغ در مقاطع مختلف بستری و در کل دوره بستری بین گروه مورد وشاهد تفاوت معنی دار نداشت (05/0نتیجه‌گیری: بر اساس این تحقیق داروی پیریدوکسین (ویتامین ب6) در درمان استفراغ ناشی از گاستروانتریت کودکان موثر نبود و باعث کاهش مدت زمان بستری کودکان نگردید.

واژه‌های کلیدی: گاستروانتریت، استفراغ، پیریدوکسین
دریافت: 1391/1/24 | پذیرش: 1391/6/26 | انتشار: 1392/7/1

Yousefi Chaijan P, Jafari F, Rafiei M, Sheykholeslami H. Effect of Intravenous Pyridoxine on Control of Vomiting Due to Gastroenteritis in Children Aged between 6 Months and 12 Years. J Ardabil Univ Med Sci 2013; 13 (3) :337-343

یوسقی چایجان پارسا، جعفری فرشاد، رفیعی محمد، شیخ الاسلامی حمید. بررسی تاثیر پیریدوکسین وریدی در کنترل استفراغ ناشی از گاستروآنتریت در کودکان 6 ماه تا 12 سال. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1392; 13 (3) :337-343