:: دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1394 ) ::
بررسی پلی مورفیسم ژن Axin2 در مسیر Wnt در بیماران مبتلا به سرطان تخمدان
بهاره داودی ، خدیجه عنصری* ، میترا حیدری نصرآبادی
گروه زیست شناسی،دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد پرند، پرند، ایران ، onsory@gmail.com

زمینه و هدف: سرطان تخمدان یکی از شایع‏ترین انواع سرطان‏ها و دومین سرطان دستگاه تناسلی زنان محسوب می‏گردد که به علت تغییرات بدخیم سلول‏های تخمدان ایجاد می‏شود. این نوع سرطان پنجمین سرطان شایع در میان خانم‏ها و اولین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در دنیا محسوب می‏گردد. ژن Axin2 ، ژن سرکوب کننده تومور می‏باشد که از خانواده Axin ‏ها و در چرخه WNT بوده و برای تکوین جنین ضروری می‏باشد. در این مسیر، پروتئین‏های WNT به عنوان یک واسطه ضروری در پیام رسانی سلول به سلول نقش داشته و تکوین اولیه و ثانویه جنین را به عهده دارند. هم زمان با فعال شدن پیام رسانی WNT ، ژن Axin2 نیز فعال شده و به عنوان یک فیدبک منفی مانع از تکثیر بیش از حد سلول‏ها می‏شود. بنابراین، هر گونه موتاسیون در این ژن ، خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‏ده د . هدف از انجام این مطالعه، بررسی فراوانی موتاسیون در ناحیه rs1133683 اگزون شماره 5 ژن Axin2 و رابطه بین این پلی مورفیسم و خطر ابتلا به سرطان تخمدان در بیماران مورد مطالعه می‏باشد .

روش کار: در این مطالعه که به صورت Case-Control صورت گرفته است، از 100 بیمار مبتلا به سرطان تخمدان بافت و خون 100 نفر فرد سالم به عنوان کنترل، از بیمارستان امام خمینی جمع‏آوری گردیده و توسط PCR - RFLP مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS-19 و آزمون رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‏ها: نتایج مطالعه موتاسیون در ناحیه rs1133683 اگزون شماره 5 ژن Axin2 بین دو گروه بیمار و کنترل نشان‏دهنده این بود که هیچ ارتباط معناداری بین ژنوتیپ CT با سرطان تخمدان وجود ندارد

(OR=1.26, 95%CI 0.70-2.27, p=0.43) . همچنین هیچ ارتباطی بین حاملین ژنوتیپ TT و ابتلای آنها به سرطان تخمدان مشاهده نشد ( OR=1.56, 95%CI 0.49-4.96, p=0.44 ) .

نتیجه گیری: نتایج حاصله نشاندهنده عدم ارتباط بین حاملین آلل T به صورت هموزیگوت ( TT) یا هتروزیگوت (CT) از ژن Axin2 و سرطان تخمدان می‏باشد.

واژه‌های کلیدی: ژن Axin2، پلی مورفیسم، سرطان تخمدان، PCR-RFLP
نوع مطالعه: مقاله اصیل |
دریافت: 1393/11/30 | پذیرش: 1394/3/24 | انتشار: 1394/4/14

Davoodi B, Onsory K, Heydari Nasrabadi M. Genetic Polymorphism of the Axin2 Gene in Wnt Pathway in Patients with Ovarian Cancer. J Ardabil Univ Med Sci 2015; 15 (2) :220-227