:: دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1393 ) ::
حسن تقی پور* ، پرویز نوروز ، سعید دستگیری مهری ، یوسف بافنده ، رضا مهدوی ، کاظم هاشمی مجد
، hteir@yahoo.com

زمینه و هدف : نیترات یکی از آلاینده های مهم مواد غذایی و آب می باشد. ورود بیش از حد نیترات به بدن می تواند موجب افزایش احتمال خطر ابتلاء به سرطان معده و همچنین سایر مشکلات بهداشتی شود. هدف این مطالعه برآورد میزان دریافت روزانه نیترات در شهرهای ورزقان (با شیوع بالای سرطان معده) و پارس آباد (با شیوع پائین سرطان معده) و مقایسه آن در این دو شهر و همچنین مقایسه با استاندارد سازمان جهانی بهداشت بود.

روش کار: در این مطالعه مقایسه ای در فصول پاییز و بهار سال 1390 حدود 216 نمونه مواد غذایی (از گروه‌های مختلف مواد غذایی) و آب آشامیدنی جمع آوری و مقادیر غلظت نیترات آنها با روش رنگ سنجی اندازه‌گیری گردید. سپس بر اساس میزان مصرف مواد غذایی هر فرد در شبانه روز (طرح جامع مطالعات الگوی مصرف مواد غذایی خانوار و وضعیت تغذیه ای کشور) و غلظت نیترات اندازه گیری شده، میزان دریافت روزانه نیترات محاسبه گردید.

یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که میزان دریافت روزانه نیترات در شهر های ورزقان و پارس‌آباد به ترتیب 35/0 ± 53/8 و 54/0 ± 17/8 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن هر فرد بزرگسال می باشد، که از مقدار مجاز توصیه شده توسط FAO/WHO (صفر الی 7/3 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن در روز) بسیار بیشتر می باشد. اختلاف معنی داری بین میزان دریافت روزانه نیترات در گروه های مختلف مواد غذایی در دو شهر مورد بررسی در مقطع زمانی مورد مطالعه مشاهده نگردید ( 05/0 >P ).

نتیجه گیری: با وجود آنکه اختلاف معنی داری بین میزان دریافت روزانه نیترات در دو شهر مورد بررسی مشاهده نگردید. میزان دریافت روزانه نیترات در هر دو شهر بسیار بالاتر از حد مجاز بود. لذا پایش، منشاء یابی و همچنین حذف منابع آلوده ساز در جهت کاهش آلودگی مواد غذایی توصیه می گردد.

واژه‌های کلیدی: نیترات، مواد غذایی، آب آشامیدنی، سرطان معده
دریافت: 1392/9/15 | پذیرش: 1393/3/2 | انتشار: 1393/7/6

Taghipour H, Nowrouz P, Dastgiri Mehri S, Bafandeh Y, Mahdavi R, Hashemimajd K. Estimating of Dietary Nitrate Consumption in Two Cities of Varzaghan and Parsabad with Different Occurrence of Gastric Cancer. J Ardabil Univ Med Sci 2014; 14 (3) :266-273

تقی پور حسن، نوروز پرویز، دستگیری مهری سعید، بافنده یوسف، مهدوی رضا، هاشمی مجد کاظم. برآورد میزان دریافت روزانه نیترات از طریق مواد غذایی و آب آشامیدنی در شهرهای ورزقان و پارس‌آباد با میزان شیوع متفاوت سرطان معده. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1393; 14 (3) :266-273