:: دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1393 ) ::
ابوالفضل مظفری* ، سیامک محبی ، محسن رضایی ، زهرا افراخته
، a_mozafari@hotmail.com

زمینه و هدف : اختلال تنفسی حین خواب یک بیماری قابل پیشگیری و نسبتا شایع که در صورت عدم درمان، منجر به خواب آلودگی، اختلالات شناختی و افسردگی، بیماریهای قلبی و عروقی و فشار خون می شود. شیوع آن در بالغین دو تا چهار درصد است. موثرترین راه درمان این اختلال، استفاده از دستگاه سی پاپ می باشد و غالبا بعنوان اولین انتخاب درمانی بکار می رود. برای درمان بیماران با دستگاه سی پاپ، لازم است فشار آن حین انجام پلی سومنوگرافی تنظیم گردد . هدف از این مطالعه بررسی متغیرها و پارامترهای تاثیر گذار در تعیین فشار سی پاپ می باشد.

روش کار : از میان بیماران مراجعه کننده به کلینیک خواب، افرادی که نیاز به دستگاه سی پاپ داشتند انتخاب گردیدند. تیتراسیون بر اساس پروتکل آکادمی خواب آمریکا صورت گرفت. مقایسه میان پارامترهای پلی سومنوگرافی با فشار سی پاپ صورت گرفت. داده ها توسط شاخصهای آمار مرکزی و نیز توزیع فروانی و همچنین توسط آزمون های T مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و نیز کای اسکوئر در سطح معنی داری 05/0> P با استفاده از نرم افزار نسخه 18 SPSS تجزیه و تحلیل گردید.

یافته ها : از 125 بیمار مراجعه کننده با تشخیص اختلال تنفسی حین خواب، 112 نفر وارد مطالعه شدند. سن متوسط12 ± 07/55 سال و از این تعداد 20/59% مرد بودند. اندکس آپنه هیپوپنه 62/43 و فشار متوسط سی پاپ 50/12 سانتی متر آب بود. ارتباط معناداری مابین فشار سی پاپ با اندکس آپنه هیپوپنه (028/0= p )، اندکس بیداری (011/0= p )، شاخص توده بدنی (041/0= p ) و اندکس افت اشباع اکسیژن شریانی (022/0= p ) مشاهده شد ولی با سن ارتباط معناداری یافت نشد.

نتیجه گیری: بر اساس این مطالعه، روشی برای پیش بینی بهترین فشار سی پاپ در بیماران اختلال تنفسی حین خواب بدست آمد.

واژه‌های کلیدی: سی پاپ، اختلال تنفسی حین خواب، پلی سومنوگرافی
دریافت: 1392/6/20 | پذیرش: 1393/1/19 | انتشار: 1393/4/9

Mozafari A, Mohebi S, Rezaie M, Afrakhteh Z. Impact of Polysomnographic Parameters on Continuous Positive Airway Pressure in Patient with Obstructive Sleep Apnea in 2012. J Ardabil Univ Med Sci 2014; 14 (2) :176-183

مظفری ابوالفضل، محبی سیامک، رضایی محسن، افراخته زهرا. بررسی پارامترهای پلی سومنوگرافی مؤثر در تعیین فشار سی پاپ بیماران با اختلال تنفسی حین خواب در سال 1391. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1393; 14 (2) :176-183