:: دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1384 ) ::
میزان شیوع و علل گرایش به مصرف سیگار در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
علی مجید پور* ، یوسف حمید زاده اربابی ، ناطق عباسقلیزاده ، ‌ اسماعیل صالحی
، Alimajidpour@yahoo.com

زمینه و هدف: طبق عقیده صاحب نظران، تعیین وضعیت گروه های جامعه از نظر مصرف سیگار و علل گرایش به آن در مبارزه با استعمال دخانیات موثر است. این بررسی با هدف تعیین میزان شیوع و علل گرایش به سیگار در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انجام شد.

روش کار: این بررسی یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود. از 1300 نفر دانشجو 1106 نفر داوطلبانه در این طرح شرکت کردند. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شد.

یافته ها: طبق نتایج به دست آمده 82 نفر (4/7%) از دانشجویان در زمان پژوهش سیگاری بودند. 154 نفر(9/13%) از دانشجویان قبلاً سیگار کشیدن را تجربه کرده بودند. از میان عوامل موثر در گرایش به مصرف سیگار رابطه صمیمانه با افراد سیگاری، کسب لذت، طولانی شدن مدت تحصیل، ناامیدی به آینده شغلی و استفاده از آن به عنوان سرگرمی و تفریح مهم ترین علل بودند.

نتیجه گیری: در مقایسه با نتایج سایر مطالعات، مصرف سیگار در دانشجویان مورد مطالعه شیوع پایینی داشت ولی با توجه به حساسیت موقعیت اجتماعی دانشجویان علوم پزشکی به عنوان الگوی جامعه، حتی شیوع پایین مصرف سیگار در آنها نیز قابل قبول نمی باشد. ضروری است آموزش های لازم در مورد مضرات استعمال سیگار و فراهم کردن تسهیلات رفاهی دانشجویی داده شود تا بتوان از بروز و شیوع سیگار کشیدن در بین دانشجویان پیشگیری کرد.

واژه‌های کلیدی: سیگار، گرایش به مصرف سیگار، دانشجو
دریافت: 1383/10/7 | پذیرش: 1384/7/25 | انتشار: 1384/12/21

Majidpour A, Hamidzadeh Arbaby Y, Abbasgholizadeh N, Salehy E. Prevalence and Causes of Tendency to Cigarette Smoking among Students in Ardabil University of Medical Sciences . J Ardabil Univ Med Sci 2005; 5 (3) :266-270

مجید پور علی، حمید زاده اربابی یوسف، عباسقلیزاده ناطق، صالحی ‌ اسماعیل. میزان شیوع و علل گرایش به مصرف سیگار در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1384; 5 (3) :266-270