:: دوره 5، شماره 3 - ( پاییز 1384 ) ::
بررسی افسردگی در بیماران تحت درمان همودیالیز مزمن
علیرضا ظهیر الدین* ، مرتضی حیاتی ، مائده جدیدی ، سید مهدی صمیمی
، azahiroddin@yahoo.com

زمینه و هدف: افسردگی شایع ترین مشکل روان شناختی در بیماران مرحله پایانی نارسایی کلیه می باشد. این مطالعه جهت تعیین میزان افسردگی در بیماران تحت همودیالیز مزمن انجام شد.

روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 120 بیمار تحت همودیالیز مزمن که به بخش دیالیز بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه نموده بودند با نمونه برداری در دسترس (غیر تصادفی) انتخاب و پس از حذف 20 نفر به علت نداشتن شرایط تحقیق با پرسشنامه افسردگی بک ( Beck ) ارزیابی گردیدند. کلیه محاسبات بر اساس نرم افزار آماری SPSS نسخه 5/11 با استفاده از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس، مجذور کای و ضریب همبستگی انجام گردید.

یافته ها: در کل از نظر شدت افسردگی 69% این بیماران در طیف افسردگی قرار داشتند ( نمره بک بیشتر از نه ). از نظر میزان افسردگی 45% بیماران همودیالیز مزمن افسرده بودند ( نمره بک بیشتر از 15 ). شدت افسردگی با هیچ متغیر مورد مطالعه رابطه ای نداشت ولی میزان افسردگی در غیر شاغلین بیشتر از گروه مقابلش بود ( 18 0/0 = p ).

نتیجه گیری: به نظر می رسد، غربال بیماران تحت همودیالیز مزمن با پرسشنامه افسردگی بک و سپس ارجاع به یک روانپزشک جهت ارزیابی بیشتر لازم باشد تا بخشی از رنج، ناخوشی و مرگ و میر بیماران کاسته شود.

واژه‌های کلیدی: افسردگی، همودیالیز مزمن، پرسشنامه افسردگی بک
دریافت: 1383/3/4 | پذیرش: 1384/3/16 | انتشار: 1384/12/21

Zahiroddin A R, Hayati M, Jadidi M, Samimi S M. Depression in Hemodialysis Patients. J Ardabil Univ Med Sci 2005; 5 (3) :256-259

ظهیر الدین علیرضا، حیاتی مرتضی، جدیدی مائده، صمیمی سید مهدی. بررسی افسردگی در بیماران تحت درمان همودیالیز مزمن. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1384; 5 (3) :256-259