:: دوره 4، شماره 1 - ( بهار 1383 ) ::
بررسی عوامل محیطی در بروز فلج بلز در اردبیل
داریوش سوادی اسکوئی* ، علی عابدی ، خلیل رستمی
، oskouuie@tbzmed.ac.ir

زمینه وهدف: فلج بلز بیماری نسبتاً شایعی است که در نتیجه فلج یا ضعف ناگهانی عصب صورتی ایجاد می شود. در این بیماری عضله صورت در قسمت درگیر فلج یا ضعیف می شود و بیمار قادر به بستن یک چشم و یا کنترل بزاق در سمت درگیر نمی باشد. میزان بروز آن در دنیا 2/40-5/11 به ازای هر 100 هزار نفر است. عوامل موثر در بروز این بیماری مشخص نیست. در این مطالعه برآن شدیم تا ضمن بررسی خصوصیات دموگرافیک بیماران مورد مطالعه عوامل محیطی موثر در بروز این بیماری را در اردبیل مشخص نماییم.

روش کار: در این مطالعه مقطعی ( Cross-Sectional ) در منطقه اردبیل، بیمارانی که طی دو سال از دی ماه 1380 لغایت دی ماه 1382 به کلینیک اعصاب مراجعه کردند از نظر این بیماری و خصوصیات دموگرافیک بوسیله یک پرسشنامه ارزیابی شدند. داده ها جهت آنالیز با استفاده از آمار توصیفی در قالب جداول فراوانی و آزمون مجذور کای با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته ها: از تعداد 6550 بیمار مراجعه کننده 140 نفر(15/2%) به این بیماری مبتلا بودند. میزان شیوع در سنین 20 تا 30 سال بیشتر (85/17%) و در زنان و مردان با هم برابر بود. میزان شیوع در فصول سرد سال نسبت به فصول گرم بیشتر و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود( 001/0 p< ) ، همچنین در کشاورزان که فعالیت آنها با تعریق همراه بود بیماری از شیوع بیشتری برخوردار بود.

نتیجه گیری: بر اساس یافته های مطالعه حاضر فلج بلزدر ماه های سرد سال از شیوع بیشتری برخوردار بود و نتایج با این نظریه که علت این بیماری ویروس است و سرما آنرا فعال می نماید همخوانی دارد.

واژه‌های کلیدی: فلج بلز، فلج عصب صورتی، سرما، هرپس ویروس
دریافت: 1381/9/14 | پذیرش: 1383/2/5 | انتشار: 1383/6/13

Savadi Oskoui D, Abedi A, Rostami K. Environmental Factors in Incidence of Bell’s Palsy in Ardabil. J Ardabil Univ Med Sci 2004; 4 (1) :18-23

سوادی اسکوئی داریوش، عابدی علی، رستمی خلیل. بررسی عوامل محیطی در بروز فلج بلز در اردبیل. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1383; 4 (1) :18-23