:: دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1386 ) ::
سلطانعلی محبوب* ، مجید محمد شاهی ، ابوالحسن شاکری ، علیرضا استادرحیمی ، سید جمال قائم مقامی ، فاطمه حیدری
، dr_mahboob@hotmail.com

زمینه و هدف: شیوع گواتر در کودکان سنین مدرسه یک شاخص مهم برای اختلالات ناشی از کمبود ید در جامعه است و شیوع بیش از 5% آن نشانگر یک مشکل بهداشتی عمومی می باشد. در مناطق با IDD خفیف تا متوسط اندازه گیری حجم غده تیروئید بوسیله اولتراسونوگرافی به روش مشاهده و لمس ترجیح داده شده است. مطالعه حاضر، با توجه به اهمیت موضوع، کوهستانی بودن منطقه و عدم استفاده از این روش برای تعیین شیوع گواتر در استان آذربایجان شرقی طراحی شد.

روش کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی حجم غده تیروئید 230 دانش آموز پسر 15-12 ساله شهرستان تبریز توسط دستگاه اولتراسونوگرافی پرتابل اندازه گیری شد و همچنین غلظت ید ادرار نیز بوسیله روش A ( Sandell-kolthoff reaction ) تعیین شد.

یافته ها: میانگین حجم غده تیروئید در افراد مورد بررسی ml 21/2 ± 12/8 بود و شیوع گواتربا توجه به آخرین استاندارد های ارائه شده ایران و WHO/NHD بر حسب سن 7/51% و برحسب سطح بدن 1/81% تعیین شد. نتایج نشان داد که میانه ید ادرار نمونه های مورد بررسی µg/dl 2/15 و شیوع کمبود ید 1/29% بود.رابطه معنی داری بین ید ادرار و حجم غده تیروئید مشاهده نشد.

نتیجه گیری: حجم بالای غده تیروئید دانش آموزان شهرستان تبریز به احتمال زیاد به علت کمبود ید دریافتی در سال های اول زندگی این افراد است. نقش کمبود دریافت مواد غذایی غنی از ید، مصرف گواتروژن ها و اثر شرایط اقلیمی منطقه را بر حجم غده تیروئید در دانش آموزان تبریزی نباید نادیده گرفت. انجام مطالعات بیشتر جهت تعیین یک مرجع منطقه ای برای حجم غده تیروئید و اطمینان از مصرف نمک های یددار ضروری به نظر می رسد .

واژه‌های کلیدی: ید ادرار، حجم غده تیروئید، IDD، شیوع گواتر، دانش آموزان
متن کامل [PDF 178 kb]   (1966 دریافت)
دریافت: 1385/3/11 | پذیرش: 1385/9/2 | انتشار: 1386/10/28

Mahboob S, Mohamad Shahi M, Shakeri A, Ostad Rahimi A, Ghaem Maghami S, Haidari F. The Study of thyroid Size by ultrasonography and its relation to urinary iodine in Middle School Boys in Tabriz (12-15 years) in 1383. J Ardabil Univ Med Sci 2007; 7 (2) :169-176