:: دوره 13، شماره 4 - ( زمستان 1391 ) ::
بررسی ارتباط چند ریختی ژن CXCL5 با بیماری دیابت در استان اردبیل
هاشم یعقوبی* ، مهدی حقی ، سمیرا صلحی
، Yaghoubi_h@iauardabil.ac.ir

زمینه و هدف: پپتید فعال کننده نوتروفیل ازمنشا سلول‌های اپیتلیال (Epithelial cell-derived neutrophil-activating peptide,ENA-78) کموکینی است که در برخی بیماری ها نقش دارد. نقش ژن CXCL5 در بروز مقامت سلول ها به انسولین نشان داده شده است که با فعال کردن مسیر Jak2/STAT5/SOCS2، سیگنال دهی انسولین را مهار می کند. اخیرا چند ریختی - (156G/C (rs352046 از این ژن در ناحیه پروموتر گزارش شده است که می تواند مستعد کننده بیماری دیابت باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط این چند ریختی با بیماری دیابت در جمعیت استان اردبیل می باشد.
روش کار: در این مطالعه100 نفر از افراد دیابتی ساکن استان اردبیل و 100 نفر از افرد سالم ساکن همان منطقه انتخاب شدند. و ارتباط بین این چند ریختی با دیابت با روش های مولکولی P‏CR-RFLP  و الکتروفورز بررسی شد و نتایج حاصل با استفاده از تست آماری فیشر مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان دهنده فراوانی بالای ژنوتیپ GC در افراد مبتلا (39%) نسبت به افراد سالم (14%) بود (006/0=p). در این مطالعه افراد مبتلا (5/25%) به دیابت بطور معنی داری (028/0=p) دارای الل C بیشتری نسبت به افراد کنترل سالم (12%) بود.
نتیجه گیری: یافته های این پژوهش نشان دهنده نقش CXCL5 در پاتوژنز دیابت هستند. تکرار این مطالعه در جمعیت با حجم نمونه بالا جهت تایید این یافته ها پیشنهاد می گردد.

واژه‌های کلیدی: دیابت، CXCL5، چند ریختی
دریافت: 1391/10/25 | پذیرش: 1392/3/11 | انتشار: 1392/10/1

Yaghoubi H, Haghi M, Solhi S. Detection of CXCL5 Gene Polymorphism with Diabetes in Ardabil Province. J Ardabil Univ Med Sci 2013; 13 (4) :438-443

یعقوبی هاشم، حقی مهدی، صلحی سمیرا. بررسی ارتباط چند ریختی ژن CXCL5 با بیماری دیابت در استان اردبیل. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1391; 13 (4) :438-443