:: دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1387 ) ::
تاثیر عوارض دیابت نوع دوم در کیفیت زندگی بیماران دیابتی
سعید صادقیه اهری ، سولماز عرشی ، منوچهر ایران پرور* ، فیروز امانی ، حسین سیاه پوش
، m.iranparvar@arums.ac.ir
زمینه و هدف: میزان وقوع دیابت و همچنین شیوه های مختلف درمانی در طی دو دهه اخیر به نحو چشم گیری افزایش یافته است. تأثیر واقعی روش های درمانی ارائه شده در ارتقاءوضعیت سلامت این بیماران از مسائل و موضوعات مطرح می باشد و مطالعه کیفیت زندگی این بیماران از مسائل ضروری بویژه در طب جامعه نگر و پزشکی اجتماعی می باشد. این مطالعه به منظور تعیین کـیفیت زندگی بیماران دیابتی تیپ 2 طرح ریزی شد.
روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی توصیفی تحلیلی بود که در سال 1383 در بیمارستان بوعلی شهر اردبیل در کلینیک دیابت بر روی 110 بیمار دیابتی انجام شد. این بیماران به طور تصادفی انتخاب، سپس با مصاحبه حضوری در مورد هر بیمار پرسش نامه SF-36 (The Short Form 36 Health Survey) تکمیل شد. در نهایت اطلاعات به دست آمده به کمک برنامه آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: میانگین سنی بیماران 11/3±52/5 سال بود. از کل بیماران 73 مورد (66/4%) زن و بقیه مرد بودند. متوسط دوره بیماری از زمان تشخیص در بیماران دیابتی 2/6 ±8 سال و متوسط دوره درمان دیابت در بیماران دیابتی نوع 2 برابر 6/1±7/7 سال بود.51 نفر (46/36%) ‌از بیماران سابقه بستری در بیمارستان داشتند. شاخص سرزندگی و شادابی در 39/1% بیماران و شاخص کارکرد اجتماعی در 50% بیماران سطح پائینی داشت در نهایت به طور کلی و با تجمیع نمرات شاخص های مختلف کیفیت زندگی براساس ضرایب استاندارد پرسشنامه 77% از بیماران از کیفیت زندگی متوسط و پایین برخوردار بودند.
نتیجه گیری: اکثریت بیماران دیابتی از کیفیت زندگی پایین برخوردارند و دیابت در ابعاد جسمی و روحی بر کیفیت زندگی بیماران تاثیر گذار است.
واژه‌های کلیدی: دیابت نوع 2، کیفیت زندگی، عوارض دیابت
دریافت: 1386/1/26 | پذیرش: 1387/11/16 | انتشار: 1388/3/10

Sadeghie Ahari S, Arshi S, Iranparvar M, Amani F, Siahpoosh H. The Effect of Complications of Type II Diabetes on Patients’ Quality of Life. J Ardabil Univ Med Sci 2008; 8 (4) :394-402

صادقیه اهری سعید، عرشی سولماز، ایران پرور منوچهر، امانی فیروز، سیاه پوش حسین. تاثیر عوارض دیابت نوع دوم در کیفیت زندگی بیماران دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1387; 8 (4) :394-402