:: دوره 13، شماره 4 - ( زمستان 1391 ) ::
بررسی پلی مورفیسم ApaI در ژن گیرنده ویتامین D و حساسیت نسبت به توبرکلوزیس
جلیل راشدی ، محمد اصغرزاده ، سیدرضا مؤدب ، مجتبی امانی ، محمد مأذنی*
، m.mazani@arums.ac.ir

زمینه و هدف: تخمین زده می شود یک سوم جمعیت دنیا با باسیل سل آلوده هستند ولی بعلت تفاوت در فعالیتهای سیستم ایمنی افراد علیه میکروارگانیسمهای مهاجم، تنها در10% آنها بیماری بصورت بالینی بروز می کند. متابولیسم ویتامین D و فعالیت صحیح گیرنده این ویتامین (VDR)از فاکتورهای مهم تنظیمی در ایمنی ذاتی افراد علیه باسیل سل محسوب می شوند. در مطالعه حاضر ارتباط پلی مورفیسم ApaI در ژن VDR با بیماری سل مورد بررسی قرار گرفته است.
روش کار: این مطالعه بر روی 84 بیمار مبتلا به سل ریوی و 90 فرد سالم به عنوان گروه کنترل انجام پذیرفت. از لکوسیتهای خونی تمام افراد در هر دو گروه، DNA استخراج و به کمک تکنیک PCR تکثیر ژنی انجام گرفت. سپس جهت بررسی ناحیه پلی مورفیسمی ApaI در ژن VDR، بر روی تمام محصولات PCR، پروسه RFLP اجرا و نهایتاً آنالیزهای آماری با استفاده از فراوانی ژنوتیپی، جهت مقایسه بین مبتلایان به سل ریوی و افراد گروه سالم توسط آزمون مجذور کای انجام پذیرفت.
یافته ها: در گروه بیمار 50 نفر مرد و 34 نفر زن و در گروه کنترل 49 نفر مرد و 41 نفر زن مورد بررسی قرار گرفت. فراوانی ژنوتیپ AA در گروه بیمار 5/34% و در گروه کنترل 3/33% (OR=0.905, 95% CI 0.469-1.747, p = 0.766) و نیز فراوانی ژنوتیپ aa در گروه بیمار 47/15% و در گروه کنترل 3/13% (OR=0.808, 95% CI 0.333 –1.961, p=0.637) بدست آمد.
نتیجه گیری: در این مطالعه بین فراوانی ژنوتیپی پلی مورفیسم ( ApaI (A/a در ژن VDR و حساسیت نسبت به بیماری سل در جامعه آماری مربوطه ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

واژه‌های کلیدی: توبرکلوزیس، ویتامین D، پلی مورفیسم، ژنتیک
دریافت: 1392/4/14 | پذیرش: 1392/7/30 | انتشار: 1392/10/1

Rashedi J, Asgharzadeh M, Moaddab S R, Amani M, Mazani M. ApaI Polymorphism of Vitamin D Receptor Gene and Association with Susceptibility to Tuberculosis. J Ardabil Univ Med Sci 2013; 13 (4) :379-387

راشدی جلیل، اصغرزاده محمد، مؤدب سیدرضا، امانی مجتبی، مأذنی محمد. بررسی پلی مورفیسم ApaI در ژن گیرنده ویتامین D و حساسیت نسبت به توبرکلوزیس. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1391; 13 (4) :379-387