:: دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1393 ) ::
دلسوز رضایی ، غلامرضا زرینی* ، محمد آهنگرزاده رضایی
، zarrini@tabrizu.ac.ir

زمینه و هدف : آسینتوباکتر بومانی [1] پاتوژنی گرم منفی است که ارتباط نزدیکی با انواعی از عفونت­های بیمارستانی ایجاد شده بویژه در بیماران بخش مراقبت­های ویژه دارد. این باکتری عمدتا عامل سپتی­سمی ، نومونی و عفونت ادراری بیماران بستری شده در بیمارستان می­باشد. در این مطالعه حساسیت آنتی­بیوتیکی جدایه­های آسینتوباکتر بومانی و الگوی تیپ­بندی مولکولی بوسیله­ی PCR توالی های تکراری پالیندرومیک خارج ژنی (REP-PCR) در میان جدایه­های مقاوم تعیین گردید.

روش کار: در طول این مطالعه جدایه­های آسینتوباکتر بومانی جدا شده از بیمارستان­های تهران مورد مطالعه قرار گرفت. جدایه­ها با استفاده از روش­های بیوشیمیایی استاندارد شناسایی و حساسیت گونه­ها به آنتی بیوتیک­های مختلف، با روش دیسک دیفیوژن تعیین گردید. استخراج DNA با روش CTAB و تیپ­بندی مولکولی جدایه­ها با روش REP-PCR انجام گرفت.

یافته­ها: در این مطالعه از 75 آسینتوباکتر بومانی جدا شده از بیماران با میانگین سنی 45/18 ± 51 سال بیشترین مقاومت در برابر آنتی­بیوتیک­های آزترونام (97%)، سفتازیدیم (93%)، سفپیم (93%)، تیکارسیلین (93%)، سیپروفلوکساسین (93%) وپیپراسیلین -تازوباکتام (93%) بوده در حالی که کمترین مقاومت به ترتیب در برابر آنتی­بیوتیک­های تایجیسایکلین (68%)، توبرامایسین (32%)، آمپی­سیلین-سولباکتام (28%)، آمیکاسین (21%) و کارباپنم­ها (15%) بود. REP-PCR نشان داد شایعترین ژنوتیپ­ها میان آنتی­بیوتیک­های مقاوم، B, A و C بودند.

نتیجه­گیری: این مطالعه نشان دهنده­ی مقاومت بالا به عوامل ضدمیکروبی بخصوص در ژنوتیپ­های B, A و C جدایه­های آسینتوباکتر بومانی می­باشد. بنابراین استراتژی­هایی برای کنترل گسترش سویه­های مقاوم باید طراحی و ارزیابی شود.

واژه‌های کلیدی: آسینتوباکتر بومانی، مقاومت آنتی بیوتیک، تیپ بندی مولکولی، REP-PCR
دریافت: 1392/6/20 | پذیرش: 1392/10/25 | انتشار: 1392/12/22

Rezaee D, Zarrini G, Ahangarzadeh Rezaee M. Antibiotic Susceptibility and Molecular Typing by REP-PCR among Acinetobacter baumannii Isolates. J Ardabil Univ Med Sci 2014; 14 (1) :28-36

رضایی دلسوز، زرینی غلامرضا، آهنگرزاده رضایی محمد. حساسیت آنتی بیوتیکی و تیپ بندی مولکولی بوسیله ی REP-PCR در جدایه های آسینتوباکتر بومانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1393; 14 (1) :28-36