:: دوره 10، شماره 1 - ( بهار 1389 ) ::
پروتئین واکنشی C بعنوان مارکر تشخیصی در مایع جنبی
مهین جمشیدی ماکیانی* ، سید عبداله موسوی ، فرشید عابدی ، شافعی رحیمی ، الهام گودرزی
، mh_jam@yahoo.com

زمینه و هدف: یکی از اولین اقدامات تشخیصی در مایع جنب، افتراق نوع اگزوداتیو از ترانسوداتیو آن است. در این مطالعه با هدف شناسایی مارکرهای بیشتر در افتراق مایع جنب اگزوداتیو از ترانسوداتیو، سطح C-Reactive Protein (CRP) به عنوان یکی از پروتئین های واکنش مرحله حاد در مایع جنبی بیماران مورد بررسی قرار گرفت.

روش کار: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 80 بیمار مبتلا به مایع جنبی که تشخیص نهایی بیماری آنها مشخص شده بود مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از معیارهای " Lights "، بیماران بر اساس اگزوداتیو و ترانسوداتیو بودن مایع جنب آنها به دو گروه تقسیم شدند. در هر دو گروه CRP سرم و مایع جنب بیماران به روش آگلوتیناسیون لاتکس اندازه­گیری شد.

یافته ها: از 80 نمونه مایع جنبی مورد بررسی 26 مورد (5/32%) ترانسوداتیو و54 مورد (5/67%) اگزوداتیو بود در گروه اگزوداتیو 2/72% دارای CRP مایع پلور مثبت (+1 تا +3)، اما در گروه ترانسوداتیو تنها 5/38% CRP مایع پلور مثبت بود (05/0> p ). بین علل ایجاد کننده مایع جنبی اگزوداتیو (عفونی و غیر عفونی، بدخیمی و غیر بدخیمی، سل و بدخیمی) و میزان مثبت شدن CRP ارتباط معنی داری وجود نداشت. همچنین میزان مثبت شدن CRP سرم در بیماران دارای مایع جنبی اگزوداتیو بطور قابل توجهی بیشتر از بیماران با مایع جنبی ترانسوداتیو بود (05/0> p ).

نتیجه گیری: با توجه به نتابج این مطالعه از معیار CRP بخصوص اگر به صورت کمی مورد ارزیابی قرار گیرد می­توان به عنوان یک معیار جهت افتراق مایع جنبی اگزوداتیو از ترانسوداتیو استفاده کرد.

واژه‌های کلیدی: مایع جنب، اگزوداتیو، ترانسوداتیو، CRP
دریافت: 1388/3/13 | پذیرش: 1389/2/28 | انتشار: 1389/4/8

Jamshidi Makiani M, Moosavi S A, Abedi F, Shafei Rahimi, Goodarzi E. C - Reactive Protein as a Diagnostic Marker in Pleural Effusion . J Ardabil Univ Med Sci 2010; 10 (1) :7-13

جمشیدی ماکیانی مهین، موسوی سید عبداله، عابدی فرشید، شافعی رحیمی ، گودرزی الهام. پروتئین واکنشی C بعنوان مارکر تشخیصی در مایع جنبی. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1389; 10 (1) :7-13