:: دوره 10، شماره 2 - ( تابستان 1389 ) ::
اثر تجویز روی بر سرعت هدایت عصبی (NCV) در بیماران همودیالیزی مزمن
محمد مأذنی* ، هرمز آیرملو ، حسن ارگانی
، m.mazani@arums.ac.ir

زمینه و هدف: عوارض عصبی یکی از اختلالات شایع در بیماران با نارسایی کلیوی است. هدف این مطالعه بررسی اثر تجویز روی بر سرعت هدایت عصبی در بیماران همودیالیزی می باشد.

روش کار: طی یک مطالعه کارآزمایی بالینی متقاطع 65 بیمار همودیالیزی مزمن در دو گروه مطالعه شدند، گروه اول شامل 35 بیمار و گروه دوم شامل 30 بیمار بودند. در شروع مطالعه گروه اول 100 میلی گرم دارونما (نشاسته ذرت) و گروه دوم 100 میلی گرم عنصر روی (بصورت سولفات روی) بطور روزانه و به مدت دو ماه دریافت کردند. سپس مکمل و دارونما در هر دوگروه به مدت دو ماه قطع گردید و به دنبال آن، مطالعه دو ماه دیگر به صورت متقاطع (کراس اور) ادامه یافت. به طوری که گروه اول 100 میلی گرم روی و گروه دوم همان مقدار دارونما بطور روزانه و به مدت دو ماه دریافت کردند. عملکرد اعصاب محیطی و مرکزی در روزهای 0 ، 60، 120 ،180 با اندازه گیری سرعت هدایت عصبی ( Nerve Conduction Velocity ) آزمایش الکترودیاگنوز ارزیابی شدند.

یافته ها: عملکرد اعصاب مطالعه شده در دوره دارونما در هر دو گروه تغییر معنی داری نداشته و یا عملکرد برخی از متغیرها کاهش یافتند. اما در دوره مصرف مکمل روی، بهبود عملکرد تعداد زیادی از اعصاب مشاهده گردید.

نتیجه گیری: در بیماران تحت دیالیز مداوم، تجویز روی سبب بهبود عملکرد اعصاب می‌شود.

واژه‌های کلیدی: روی، همودیالیز، سرعت هدایت عصبی
دریافت: 1386/9/21 | پذیرش: 1389/4/1 | انتشار: 1389/7/25

Mazani M, Iremlou H, Argani H. The Effect of Zinc Supplementation on Nerve conduction Velocity in Chronic Hemodialysis Patients. J Ardabil Univ Med Sci 2010; 10 (2) :155-165

مأذنی محمد، آیرملو هرمز، ارگانی حسن. اثر تجویز روی بر سرعت هدایت عصبی (NCV) در بیماران همودیالیزی مزمن. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1389; 10 (2) :155-165