:: دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
محدثه حاجی قاسمی ، مصطفی گواهی* ، مجتبی رنجبر
گروه نانو زیست‌فناوری، دانشکده زیست‌فناوری، دانشگاه تخصصی فناوری‌های نوین آمل، آمل، ایران. ، m.govahi@ausmt.ac.ir
زمینه و هدف: با توجه به افزایش روزافزون مقاومت باکتری­ها به آنتی بیوتیک­ها و وجود ترکیبات ضدباکتریایی در گیاهان، در این مطالعه تأثیر عصاره های هیدروالکلی و آبی گیاه عروسک پشت پرده بر روی تعدادی از باکتری­های بیماری‌زا بررسی شد.
روش کار: در این مطالعه تجربی میوه خشک گیاه عروسک پشت پرده از فروشگاه گیاهان دارویی خریداری شد و پس از عصاره­گیری، اثرات ضدباکتریایی عصاره‌های آبی، اتانولی و متانولی گیاه علیه چهار سویه استاندارد اشرشیاکلی، سالمونلا تیفی موریوم، باسیلوس سوبتیلیس، استافیلوکوکوس اورئوس مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضدباکتریایی، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت باکتری­کشی (MBC) عصاره‌ها با استفاده از تکنیک رقت‌های سریالی و دیسک دیفیوژن تعیین شد.
یافته‌ها: در روش دیسک دیفیوژن همه غلظت‌های عصاره متانولی گیاه عروسک پشت پرده بر روی باسیلوس سوبتیلیس و استافیلوکوکوس اورئوس اثر بازدارندگی داشت، با این وجود، اثر بازدارندگی عصاره متانولی آن در مقایسه با عصاره آبی به‌مراتب بالاتر بود. کمترین غلظت بازدارندگی عصاره متانولی mg/ml 12.5 و حداقل غلظت کشندگی mg/ml 25 تعیین شد. عصاره‌های آبی و اتانولی این گیاه بر روی سویه استاندارد، استافیلوکوکوس اورئوس اثر خیلی کمی داشت.
نتیجه­ گیری: عصاره­های آبی، اتانولی و متانولی سطوح متفاوتی از فعالیت ضدباکتریایی را نشان می‌دهند که می­توان آن را به غلظت مورد استفاده آن‌ها مربوط دانست. بنابراین اثرات بازدارندگی در برابر هر باکتری را احتمالاً می­توان به فعالیت مواد موثره گیاه، روش استخراج و خواص حلال مورد استفاده نسبت داد.

شماره‌ی مقاله: 1
واژه‌های کلیدی: اشریشیا کلی، سالمونلا تیفی موریوم، باسیلوس سوبتیلیس، استافیلوکوکوس اورئوس، عروسک پشت پرده
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: میکروب شناسی
دریافت: 1401/8/17 | پذیرش: 1401/10/18 | انتشار: 1401/11/15