:: دوره 22، شماره 4 - ( زمستان 1401 ) ::
سید یاسر غلمانی ، هما موذن ، طاهره فلاح تفتی ، اعظم کبیرزاده ، سمیه غلامی ، مسعود میرزایی*
مرکز تحقیقات مدل سازی سلامت، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، پردیس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران ، masoud_mirzaei@hotmail.com
زمینه و هدف: شواهدی از تغییرات پایدار در پارامترهای بیوشیمیایی و هماتولوژی افراد مبتلا به بیماری کووید-19 وجود دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی و مقایسه تغییرات بیوشیمیایی و هماتولوژی بالغین 70-20 سال با و بدون سابقه ابتلا به کووید-١٩ بود.
روش کار: مطالعه حاضراز نوع مقطعی بود که بر روی دو گروه مورد با سابقه ابتلا به کووید-19 (72 نفر) و شاهد بدون سابقه ابتلا به کووید-19 (52 نفر) انجام شد. افراد مورد و شاهد از شرکت­ کنندگان مطالعات همگروهی آینده نگر سلامت مردم یزد (یاس) و کوهورت شاهدیه انتخاب شدند. پارامترهای بیوشیمیایی خون مانند گلوکز خون، پروفایل­های لیپیدی، کبدی، کلیوی و نیز فاکتورهای هماتولوژی در دو گروه مورد و شاهد مقایسه و تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ­ها: میزان گلبول­های قرمز خون در موارد مبتلا به کووید-19به طور معناداری بیشتر از افراد بدون سابقه ابتلا بود (0.05< p). میانگین حجم کوریوسکولار در گروه مورد کمتر از گروه شاهد بود (0.001 p). هر چند تفاوت معناداری بین پروفایل­های لیپیدی و کلیوی و آنزیم­های کبدی دو گروه یافت نشد.
نتیجه­ گیری: اگرچه تفاوت معناداری بین دو گروه افراد با سابقه ابتلا به کووید-19 و افراد غیر مواجهه یافته با کووید-19 بر حسب میزان آنزیم­های کبدی و پروفایل­های لیپیدی و کلیوی یافت نشد، که احتمالاً حاکی از عدم تأثیر کووید-19 بر این متغیرها می­باشد، ولی تفاوت معناداری در میزان گلبول­های قرمز خون و میانگین حجم کوریوسکولار در بین دو گروه مشاهده شد.

واژه‌های کلیدی: فاکتورهای هماتولوژی، پارامترهای بیوشیمیایی، کووید-١٩
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: هماتولوژی و انکولوژی
دریافت: 1401/7/8 | پذیرش: 1401/11/3 | انتشار: 1401/12/10

Ethics code: IR.SSU.1400.