اطلاعات مجله::

:: دوره 21، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) ::
مریم نظری ، هادی احمدی ، حمید واعظ ، فرزاد خادمی*
گروه میکروب شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران ، k_farzad@yahoo.com
زمینه و هدف: کارباپنم‌ ها آنتی بیوتیک های اصلی برای درمان عفونت‌ های ناشی از سودوموناس آئروژینوزا مقاوم به چند دارو (MDR) میباشند. هدف از این مطالعه، تعیین شیوع ژن کدکننده پروتئین پورین غشای خارجی (OprD) در ســویه های سودوموناس آئروژینوزا مقاوم به کارباپنم‌ ها و نیز بررسی نقش عناصر توالی الحاقی (IS) در غیر فعال کردن پورین OprD و پیدایش مقاومت به کارباپنم ها بود.
روش کار: در این مطالعه، از 103 ایزوله بالینی سودوموناس آئروژینوزا (58، 42 و 23 سویه که به ترتیب در برابر ایمیپنم، مروپنم و دوریپنم مقاوم بودند) استفاده گردید. ایزوله ها از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های شهر اردبیل جدا شده بودند. حضور ژن oprD و عناصر IS با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) و توالی یابی ژنی مورد بررسی قرار گرفت. سویه استاندارد سودوموناس آئروژینوزا PAO1 به عنوان سویه کنترل مثبت ژن oprD مورد استفاده قرار گرفت.
یافته ها: فراوانی ژن oprD در میان سویه های سودوموناس آئروژینوزا مقاوم به کارباپنم‌ ها جدا شده از بیمارستان های شهر اردبیل 96/5 درصد بود. همچنین، در هیچکدام از سویه های مورد بررسی عناصر IS مشاهده نشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این مطالعه، حضور عناصر IS در غیرفعال کردن پورین غشای خارجی OprD و مقاومت سویه‌ های بالینی سودوموناس آئروژینوزا به کارباپنم‌ ها در اردبیل دخیل نیست. لذا، بررسی نقش دیگر موتاسیون ها در کاهش بیان ژن oprD و افزایش مقاومت سودوموناس آئروژینوزا به کارباپنم ها توصیه می شود.

واژه‌های کلیدی: سودوموناس آئروژینوزا، توالی الحاقی، OprD
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: میکروب شناسی
دریافت: 1401/2/7 | پذیرش: 1401/3/10 | انتشار: 1400/4/10

Ethics code: IR.ARUMS.REC.1398.386