:: دوره 22، شماره 3 - ( پاییز 1401 ) ::
سجاد کرمانی ، آسیه عباسی دلوئی* ، احمد عبدی ، ایوب سعیدی
گروه فیزیولوژی ورزشی، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران ، abbasi.daloii@gmail.com
زمینه و هدف: شواهد اخیر نشان می­دهد که پروتئین ­های مورفوژنتیک استخوان (BMPs) در تنظیم بافت چربی نقش دارند. هدف از این تحقیق، مقایسه تاثیر سه روش تمرین مقاومتی بر پروتئین مورفوژنتیک استخوان-2 و پروفایل لیپیدی در مردان چاق بود.
روش کار: در یک کارآزمایی نیمه تجربی، 44 مرد چاق (23-32 سال) انتخاب و به ­صورت تصادفی به چهار گروه شامل کنترل، تمرین مقاومتی تناوبی، تمرین مقاومتی سنتی و تمرین مقاومتی دایره­ ای تقسیم شدند. تمرین مقاومتی تناوبی، سنتی و دایره­ای با شدت 50 درصد تکرار بیشینه و زمان استراحت فعال، 3 جلسه در هفته و به مدت 12 هفته انجام شد. سطح پروتئین مورفوژنتیک استخوان-2 (BMP-2) سرم با استفاده از کیت و به ­روش الایزا اندازه­ گیری شد. داده­ها به روش آزمون t همبسته، آنالیز واریانس یک­ طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی­ داری0/05 <p تجزیه و تحلیل شد.
 یافته‌ها: نتایج نشان داد که تمرین مقاومتی سنتی، دایره ­ای و تناوبی با کاهش معنی­ دار غلظت BMP-2، LDL، کلسترول و تری­گلیسرید در گروه­های تمرین مقاومتی تناوبی، سنتی و دایره ­ای و افزایش معنی­ دار غلظت HDL در گروه­های تمرین مقاومتی تناوبی و دایره­ای نسبت به پیش آزمون همراه بود (0/001>p). میزان BMP-2 در گروه تمرین مقاومتی تناوبی نسبت به گروه تمرین مقاومتی سنتی به ­طور معنی­ داری کمتر بود(0/001>p). میزان HDL و LDL، کلسترول و تریگلیسرید در مردان چاق در گروه­های تمرین مقاومتی تناوبی و دایره ­ای نسبت به گروه تمرین مقاومتی سنتی به ترتیب به ­طور معنی­ داری بیشتر و کمتر بود (0/001>p).
نتیجه‌گیری: 12 هفته تمرین مقاومتی تناوبی، دایره ­ای و سنتی با کاهش BMP-2 و بهبود پروفایل لیپیدی در مردان چاق همراه بود و تمرین مقاومتی تناوبی ممکن است بتواند بر BMP-2 و پروفایل لیپیدی در مردان چاق مؤثرتر ­باشد.

شماره‌ی مقاله: 6
واژه‌های کلیدی: تمرین مقاومتی، بافت چربی، پروتئین مورفوژنتیک استخوان 2، پروفایل لیپیدی
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: تربیت بدنی- فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1400/10/9 | پذیرش: 1401/5/8 | انتشار: 1401/7/10