:: دوره 21، شماره 2 - ( تابستان 1400 ) ::
عوامل تقویت‌کننده مدیریت بحران کرونا در مراکز آموزشی درمانی شهرستان اردبیل
داود صلاتی مومنی* ، حامد زندیان ، حبیب ابراهیم پور ، ولی نعمتی
گروه بودجه و پایش عملکرد، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران ، davoodsalatymomen@yahoo.com
زمینه و هدف: اصلی ترین عامل گرداننده بیمارستانها نیروهای انسانی هستند گستردگی و پیچیدگی مراکز آموزشی درمانی و ظهور بیماریهای نو پدید بحران زا مانند کووید-19، نیاز به مدیریت مؤثر را مضاعف ساخته است. در بحران کرونا که بیمارستانها در خط مقدم میباشند، برای مدیریت بهتر در شرایط بحرانی تدابیر خاصی لازم میباشد، لذا این تحقیق با اهداف شناخت عاملهای تأثیرگذار بر تقویت مدیریت در شرایط بحرانی و مهار بحران اجرا گردید.
روش کار: نوع مطالعه Mix Method یا روش تحقیق آمیخته بود که به بصورت دو مرحله ای اجرا گردید. مرحله اول بصورت اکتشافی، در این مرحله به صورت نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 19 نفر از خبرگان دانشگاه به عنوان نمونه تحقیق و مرحله دوم بصورت کمی، تاییدی و پیمایشی، اجرا گردید. هر دو مراکز آموزشی- درمانی درگیرکووید-19 شهرستان اردبیل بعنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند و از آن‌ها تعداد 202 نفر به ‌صورت تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و به‌صورت پیمایشی با ابزار پرسشنامه جمع‌آوری اطلاعات گردیده و برای تحلیل توصیفی داده‌ها ضمن استفاده از نرم‌افزار SPSS برای تحلیل عاملی اکتشافی و توصیف داده ها، از نرم‌افزار LISREL نیز برای تحلیل عامل تائیدی وکشف همبستگی بین عاملها استفاده شد.
یافته­ ها: در این تحقیق برای تقویت مدیریت بحران 17 عامل در پنج بُعد شناسایی و مورد تأیید قرارگرفت که عبارتند از آموزش ایمنی، کنترل وخامت بحران، اعتماد به نیروی انسانی، حس آسیب­پذیری، اهمیت به سلامت جسمانی و روحی، شفافیت، عدالت، مشارکت در تصمیم گیری، اعتماد به مدیر، صداقت درکار، پیش بینی نیازها، کارانه، پاداش، از بین بردن عوامل تنشزا، تحقق وعده های مدیر، عادی نهانگاری بحران، انسجام بین بخشی. ارتباط یا همبستگی عامل‌ها با متغیرهای نهانی در حد بالایی به اثبات رسید.
نتیجه­ گیری: قبل از حادث شدن بحران کسب آمادگی از منظر مدیریت و پرورش نیروهای متعهد واقعی مخصوصاً مواقع بحرانی در مراکز درمانی با مد نظر قراردادن عاملهای یافت شده بسیار مهم و اساسی می باشد این نیروی انسانی میباشد که در خط مقدم، در مبارزه با بحران کرونا و درمان بیماران طلایه دار می باشد، لذا توجه به نیروی انسانی در قالب یافته­ های این تحقیق با عامل ­ها و ابعاد رهبری، اجتماعی انگیزشی، سازمانی و چابکی به منظور تربیت نیروهای با انرژی بالا بسیار ضروری میباشد.

واژه‌های کلیدی: مدیریت بحران، کووید-19، بیمارستان، عامل های تقویت‌کننده‌ مدیریت بحران
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1400/5/23 | پذیرش: 1401/2/15 | انتشار: 1400/4/10

Ethics code: 1400,002IR.ARUMS