:: دوره 20، شماره 4 - ( زمستان 1399 ) ::
فاطمه قنادی اصل* ، مهسا مهاجری ، ندا حسینی
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، ghannadiasl@uma.ac.ir
زمینه و هدف: با توجه به شیوع بالای نارضایتی بدنی و پیامدهای ناشی از آن، ضرورت دارد که مداخلات مؤثر بر کاهش آن مورد بررسی قرار گیرند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر رژیم غذایی کمکالری متعادل (BLCD) و کاهش وزن جزئی روی نمره تصویر بدنی و خرده مقیاس­های آن صورت گرفت.
روش‌ کار: در این کارآزمایی بالینی، 74 زن داوطلب به ظاهر سالم، غیر باردار، غیر شیرده و غیر یائسه در اولین مراجعه خود به کلینیک تغذیه در شهر اردبیل در محدوده سنی 49-18 سال و نمایه توده بدنی 40- 5/27 کیلوگرم بر متر مربع در فاصله زمانی آذر تا بهمن ماه 1398 به روش نمونه­گیری تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با اندازه­گیری­های تن‌سنجی و تکمیل پرسشنامه چند بعدی نگرش فرد در مورد تصویر بدنی صورت گرفت. آزمون تی زوجی برای مقایسه تغییرات در طی 4 هفته مداخله‌ی BLCD استفاده شد.BLCD  یک رژیم انفرادی بود که با کسر 500 کیلوکالری از میانگین انرژی محاسبه شده از ثبت غذایی 3 روزه طراحی شد.
یافته‌ها: بعد از 4 هفته، BLCD توانست کاهش معنی­داری در وزن (0/001=p)، نمایه‌ی توده بدنی (0/001 =p)، دور کمر (0/002 =p)، نسبت دور کمر به قد (0/012 =p)، شـــاخص حجـــم شـــکمی (0/009=p) و شاخصConicity  (0/045 =p) و افزایش معنی‌داری در خرده مقیاس­های ارزیابی تناسب (0/001 =p)، گرایش سلامت (0/03 =p)، رضایت از نواحی بدنی (0/01=p) و دل­مشغولی با اضافه وزن (0/001 =p) ایجاد نماید.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به نظر می­رسد که کاهش وزن جزیی با مراعات BLCD در مدت 4 هفته بتواند در بهبود شاخص‌های تن‌سنجی و برخی خرده مقیاس­های تصویر بدنی از خود مؤثر بوده باشد. این نتایج از اثربخشی مداخلات کوتاه مدت حمایت می‌کنند.
واژه‌های کلیدی: رژیم غذایی کم کالری متعادل، شاخص‌های آنتروپومتریک، تصویر بدنی، زنان
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1399/12/12 | پذیرش: 1400/2/30 | انتشار: 1399/10/10

Ghannadiasl F, Mohajeri M, Hoseini N. The Effect of a Balanced Low-Calorie Diet and Slight Weight Loss on Body Image Score and Its Subscales. J Ardabil Univ Med Sci 2021; 20 (4) :495-504