مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
گروه فیزیولوژی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران ، a.abedi@arums.ac.ir
چکیده: (2990 مشاهده)
زمینه و هدف: ریه یکی از اندامهای بدن است که در معرض آلودگیهای موجود در محیط های کاری میباشد. یکی از شایعترین بیماریهای شغلی، مشکلات تنفسی در افرادی است که در محیط کار در معرض آلاینده های مضر قرار دارند. دمای بالای تنور نانوایی و گرد آرد موجود در محیط کاری نانوایان میتواند اختلالات آلرژیک و تنفسی ایجاد نمایند. ارزیابی تستهای عملکرد ریوی (اسپیرومتری) نقش مهمی در تشخیص و مدیریت بیماریهای ریوی نظیر آسم، بیماری انسدادی و تحدیدی دارند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تستهای عملکرد ریوی در نانوایان سنتی (غیرصنعتی) اردبیل و مقایسه آن با افراد غیرنانوا و سالم بود. روش کار: تستهای عملکرد ریوی شامل ظرفیت حیاتی سریع(FVC) ، حجم بازدم سریع در ثانیه اول(FEV1)، حداکثر سرعت جریان هوای بازدمی(PEF)، حداکثر سرعت جریان هوای بازدمی(MEF75, MEF50, MEF25) ظرفیت حیاتیو علایم تنفسی و آلرژیک در 51 نانوای سنتی مذکر و 51 فرد غیرنانوا با سن مشابه مقایسه گردید. علایم تنفسی و آلرژیک با استفاده از یک پرسشنامه استاندارد شامل علایم تنفسی وابسته به شغل نظیر سرفه، خلط، تنگی نفس و علایم آلرژیک، مرتبط به شغل بود. در هر مرحله علاوه بر محاسبه میانگین و انحراف معیار جهت مقایسه میانگینها از آزمون تی استفاده گردید. در تمامی مراحل 0/05 <pمعنی دار تلقی شد. یافته ها: در مطالعه حاضر تفاوت معناداری بین گروه مورد و شاهد در پارامترهای ریوی مشاهده شد. همچنین بین میزان تحصیلات، نوع نانوایی، تعداد ساعات مواجهه در 24 ساعت و BMI افراد نانوا اختلاف معناداری وجود نداشت. بین سابقه کار (سال) با FVC، FEV1، FEV1% و FEF50% ارتباط معنادار وجود داشت. همچنین بین محدوده سنی نانوایان و پارامترهای فوق به جز FVC رابطه معنادار نیز وجود داشت. بین وظایف مختلف در نانواییها فقط در مورد FEF50% معنادار بود. میزان FEV1، FVC و نسبت FEV1/FVC در نانوایان در مقایسه با افراد غیرنانوا بطور معنی داری کمتر بود. نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که پارامترهای ریوی در نانوایان سنتی نسبت به افراد غیرنانوا کاهش داشته و ممکن است در درازمدت در معرض خطر ابتلا به بیماریهای انسدادی تنفسی باشند. حرارت بالای تنور و مواجهه احتمالی با مواد محرک نظیر آرد گندم ممکن است در این زمینه نقش داشته باشد. در افراد شاهد با افزایش سن پارامترهای ریوی کاهش مییابد ولی در نانوایان این روند شدیدتر بوده و نیازمند پیگیری میباشد. ارزیابی دوره ای برای نانوایان ضروری به نظر میرسد.
GHobadi H, Abedi A, Aslani M R, Mottahari A. Assessment of Pulmonary Function Tests in Traditional Male Bakers in Ardabil City. J Ardabil Univ Med Sci 2020; 20 (2) :269-279 URL: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-1923-fa.html
قبادی حسن، عابدی علی، اصلانی محمد رضا، مطهری امین الله. ارزیابی تستهای عملکرد ریوی در نانوایان سنتی اردبیل. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1399; 20 (2) :269-279