:: دوره 19، شماره 4 - ( زمستان 1397 ) ::
فرشته عزتی قادی* ، کیان آقاعباسی ، ناهید عسکری ، عبدالله رمضانی قرا ، مسعود ترک زاده ماهانی
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه جیرفت. جیرفت، ایران ، fezzatighadi@yahoo.com
زمینه و هدف: سرطان یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در دنیا است. این تحقیق به منظور بررسی اثرات سمیت سلولی عصاره هیدروالکلی برگ دغدغک بر روی رده­های سلول­های سرطانی سینه و پروستات و اثر افزایشی آن با دوکسوروبیسین انجام گرفت.
روش­ کار: عصاره هیدروالکلی برگ دغدغک با روش خیساندن و حلال­ اتانول ­70% تهیه شد. غلظت­های10­، 7/5، 5، 2/5، 1/25، 0/625،   0/312و 0/156 میلی ­گرم بر میلی ­لیتر از عصاره و غلظت­های 20،80، 320 و640 نانومولار از دوکسوروبیسین تهیه شد و اثر هم­افزایی غلظت 20 نانومولار دارو و غلظت 0/156میلی­گرم بر میلی­ لیتر عصاره مورد بررسی قرار گرفت. رده­های سلولی سرطان پستان (MCF7)، پروستات (LNCaP) و فیبروبلاست (SKM) کشت داده شدند. تست MTT جهت بررسی اثرات سمیت سلولی عصاره بر روی رده­ های سلولی در مدت 24­، 48 و 72 ساعت انجام گرفت و میزان آپوپتوز در رده­ های سلول­های سرطانی از روش Annexin/PI سنجش شد.
یافته­ ها­: عصاره ­ها دارای سمیت سلولی بودند و درصد زنده ­مانی سلول­های سرطانی نسبت به فیبروبلاست کم­تر بود، در مدت زمان­های مختلف، غلظت­10 میلی­گرم بر میلی­ لیتر عصاره بیشترین اثر مهار رشد روی سرطان پستان و پروستات نشان داد، اثر ترکیبی عصاره و دارو در هیچ یک از رده ­های سلولی نسبت به کنترل در سطح 1 درصد معنی­ دار نبود. نتایج Annexin/PI نشان­داد میزان آپوپتوز اولیه، تاخیری و نکروز در رده­های سلولی تیمار شده نسبت به بدون تیمار افزایش داشته است.
نتیجه­گیری: عصاره هیدروالکلی برگ دغدغک توانایی مهار رشد سلول­های سرطانی و القاء آپوپتوزیس سلول­های سرطانی سینه و پروستات را دارد.
واژه‌های کلیدی: عصاره هیدروالکلی، دغدغک، سرطان سینه، سرطان پروستات، سمیت سلولی
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: فارماکولوژی
دریافت: 1398/7/30 | پذیرش: 1398/9/30 | انتشار: 1399/4/17

Ezzati Ghadi F, Aghaabbasi K, Askari N, Ramzani Ghara A, Torkzadeh-Mahani M. Cytotoxic Effect of Hydroalcholic Extract of Colutea persica Leaf Compared to Doxorubicin on the Human Prostate (LNCaP) and Breast (MCF-7) Cancer Cell Lines. J Ardabil Univ Med Sci 2019; 19 (4) :489-500