:: دوره 11، شماره 3 - ( پاییز 1390 ) ::
استرس اکسیداتیو و عناصر کمیاب در بیماران همودیالیزی غیردیابتی
رضا علی پناه مقدم ، محمد مأذنی* ، عباس نقی زاده باقی ، علی نعمتی ، مجتبی امانی ، بهمن بشردوست ، امیر منصور وطن خواه ، شهاب بهلولی
، m.mazani@ arums.ac.ir

زمینه و هدف: شواهد حاکی از بالا بودن استرس اکسیداتیو در بیماران همودیالیزی است. هدف از این تحقیق، بررسی استرس اکسیداتیو، مقادیر سرمی روی و مس در بیماران همودیالیزی غیر دیابتی می باشد.

روش کار: در یک مطالعه مورد- شاهدی 60 بیمار همودیالیزی غیر دیابتی مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان بوعلی اردبیل و 60 فرد سالم هماهنگ از نظر جنس و سن بین سال­های 1388- 1387 مطالعه شدند. پارامتر های پروفایل لیپیدی، قند خون، کراتینین، اوره، پروتئین تام، آلبومین، روی، مس، مالون دی آلدیید، ظرفیت تام آنتی اکسیدان و فعالیت آنزیم­های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز در دو گروه اندازه­گیری شدند. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار آماری 16 SPSS و آزمون تی مورد بررسی قرار گرفت و ضریب همبستگی پیرسون برای سنجش وابستگی بین متغیرها به کار برده شد.

یافته ها: میزان روی، قند خون، کلسترول، تری گلیسرید، پروتئین تام، آلبومین ، HDL-C و LDL-C در گروه بیمار به طور معنی­داری کمتر از گروه شاهد بود. فعالیت آنزیم­های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز گلبول­های قرمز خون و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی سرم در بیماران همودیالیزی به طور معنی­داری بیشتر از افراد سالم بود. غلظت­های سرمی مس و مالون دی آلدئید در دو گروه تفاوت معنی­داری نداشت.

نتیجه گیری: این مطالعه نشان می­دهد که در بیماران همودیالیزی غیر دیابتی ، افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدانی مانع تشدید استرس اکسیداتیو شده است. همچنین کمبود روی در این بیماران مشاهده گردید.

واژه‌های کلیدی: همودیالیز، سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، استرس اکسیداتیو، روی
دریافت: 1390/1/18 | پذیرش: 1390/5/20 | انتشار: 1390/7/1

Alipanahmogadam R, Mazani M, Naghizadeh Baghi A, Nemati A, Amani M, Bashardoost B, et al . Oxidative Stress and Trace Elements in Patients with Non-Diabetic Hemodialysis. J Ardabil Univ Med Sci 2011; 11 (3) :228-237

علی پناه مقدم رضا، مأذنی محمد، نقی زاده باقی عباس، نعمتی علی، امانی مجتبی، بشردوست بهمن، و همکاران.. استرس اکسیداتیو و عناصر کمیاب در بیماران همودیالیزی غیردیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1390; 11 (3) :228-237