:: دوره 19، شماره 2 - ( تابستان 1398 ) ::
اثرات پیشگیرانه Allium cepa بر سرطان پستان در موش مدل BALB/c
پریسا کریشچی خیابانی* ، سایه بیداران
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، parisakerishchi@yahoo.com
زمینه و هدف: Allium cepa به واسطه ترکیبات فلاونوئیدی علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانتی و ضدالتهابی، دارای خاصیت ضدسرطانی می­باشند. Allium cepaبا حذف رادیکال­های آزاد از شروع و پیشرفت سرطان جلوگیری می­کند. در این مطالعه اثر پیشگیرانه Allium cepa در جلوگیری از تکثیر سلولهای سرطان پستان در موش ماده BALB/c مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش کار: در تحقیق حاضر از موشهای BALB/c ماده(7-6 هفته­ای) مبتلا به سرطان پستان بوسیله تزریق زیرجلدی رده سلولی موشی (4T1) به ناحیه غدد پستانی شکم استفاده شد. 8 سر موش در سه گروه: سالم، بیمار بدون درمان و گروه تجربی پیشگیری قرار گرفتند. گروه پیشگیری سه هفته قبل از القاء بیماری آب ریشه Allium cepa را دریافت ­کردند. آب ریشه پیاز قرمز (Allium cepa) بصورت روزانه به هر سر موش در گروه تجربی پیشگیری به مقدار ml/100gBW/day 0/1 خورانده شد. 7 هفته پس از القاء بیماری موشها تحت بیهوشی عمیق قرار گرفتند. در طی مدت آزمایش به طور یک روز در میان موش­ها توزین و به دنبال پیدایش تومور تا پایان هفته هفتم حجم تومور توسط کولیس دیجیتالی اندازه­ گیری و وزن توده تومور نیز بعد از خروج از بدن توزین گردید. طحال نیز از بدن خارج و در محیط کشت 1640- RPMI حاوی 10% FBS قرار داده شد و جهت اندازه ­گیری مقادیر IFN-γ و IL-4 آزمایش ELISA صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-18 صورت گرفت. برای ارزیابی اختلاف بین گروه­ ها از تحلیل واریانس یک طرفه و در صورت معنادار بودن آن جهت تعیین اختلافات بین گروهی از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد. همچنین برای بررسی آزمون فرضیه­ ها و تصمیم­ گیری در مورد پذیرش و یا رد فرضیه­ ها، سطح معنی­ دار<0.05  pدر نظر گرفته شد.
یافته­ ها: وزن موش­ها در هر سه گروه روند افزایشی داشت و وزن تومور و حجم تومور در گروه تجربی پیشگیری در مقایسه با گروه بیمار (شم) کاهش معنی­ داری یافت (به ترتیب 0/001< p, 0/0001/0(p<. در گروه تجربی پیشگیری در مقایسه با گروه بیمار مقادیرIFN-γ افزایش (0/001<p) و سطح IL-4 کاهش معنی­ داری (0/001 (<  p یافته است.
نتیجه ­گیری: بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق مصرف Allium cepa به صورت پیشگیرانه و قبل از بروز بیماری می­تواند رشد و تکثیر سلول­های سرطانی و پیشرفت بیماری در موشهای مدل سرطان پستان را کاهش دهد.

واژه‌های کلیدی: اینترفرون گاما (IFN-γ)، اینترلوکین 4 (IL-4)، پیاز خوراکی(Allium cepa)، سرطان پستان، موش Balb/c
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1397/11/30 | پذیرش: 1398/2/30 | انتشار: 1398/6/30

Kerishchi Khiabani P, Bidaran S. Preventive Effects of Allium cepa on Breast Cancer in BALB/c Mice . J Ardabil Univ Med Sci 2019; 19 (2) :137-148