:: دوره 18، شماره 2 - ( تابستان 1397 ) ::
مدل سازی برهمکنش دارو- آلبومین عوامل ضد قارچی: یک مطالعه موردی
رضا ممی زاده ، نیما رزاقی اصل*
گروه شیمی دارویی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل ، n.razzaghi@pharmacy.arums.ac.ir
زمینه و هدف: برهمکنش آلبومین (به عنوان مهمترین پروتئین پلاسما) با داروهای مختلف باعث ایجاد تغییرات فارماکوکینتیکی میشود. از آنجایی که تعامل داروهای مختلف با آلبومین در تعیین دوز و پیش بینی تداخلات داروها و  دارو با غذا تعیین کننده است، مطالعه در مورد توانایی اتصال داروهای مختلف به آلبومین زمینه مطالعاتی بسیار مهمی محسوب می باشد. روش کار: داکینگ توسط الگوریتم ژنتیکی لامارکین گنجانده شده در نرم افزار اتوداک 4.2 انجام گرفت. ساختارهای سه بعدی آلبومین با استفاده از پایگاه اطلاعاتی بروک هاون (2BXD & 2BXF; www.rcsb.org) به دست آمدند. آماده سازی فایلهای مولکولها توسط روش AM1 و نرم افزار AutoDock Tools انجام شد.روش بهینه سازی AM1 با استفاده از الگوریتم Polak Ribiere (conjugate gradient) با شرایط نهایی گرادیان RMS 0.1 Kcal / Å mol انجام شد.  برهمکنشهای دارو- آلبومین توسط نرم افزار لیگ پلات نشان داده شد.
یافتهها: اُکسیکونازول و فنتیکونازول به ترتیب قوی ترین اتصال را به سایت های 1 (IIA) و 2 (IIIA) آلبومین از خود نشان دادند (انرژی آزاد اتصال 9/01- و 9/89- کیلو کالری بر مول). لوسین 238 و آلانین 291 اسیدهای آمینه کلیدی در اتصال به سایت 1 و ایزولوسین 388، آسپارژین 391 و لوسین 430 مهم ترین اسیدهای آمینه در اتصال به سایت 2 بودند.
نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که احتمالاً ضد قارچ ها تمایل بالاتری برای اتصال به سایت 2 آلبومین دارند. مقادیر نسبتاً بالای انرژی آزاد اتصال داروهای ضد قارچ به آلبومین لزوم بررسیهای بیشتر در زمینه مقایسه قدرت اتصال داروهای ضد قارچ و سایر داروها با آلبومین را مطرح میسازد. همچنین نتایج به دست آمده حاکی از این مطلب هستند که در اتصال داروهای ضد قارچ به آلبومین، برهمکنشهای هیدروفوبی مهم تر از پیوندهای هیدروژنی هستند.
واژه‌های کلیدی: دارو، ضد قارچ، آلبومین، فارماکوکینتیک، داکینگ مولکولی
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/8/1 | پذیرش: 1396/11/30 | انتشار: 1397/4/10

Mamizadeh R, Razzaghi-Asl N. Molecular Modeling of Drug-Albumin Interactions: A case Study on Antifungal Agents . J Ardabil Univ Med Sci 2018; 18 (2) :173-190