:: دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1391 ) ::
بررسی ارتباط میان بیان ژن BRCA1 و وضعیت پاتولوژیک تومورهای سرطان پستان
بهزاد داورنیا ، پروین مهدی پور ، مرتضی عطری ، سید سعید حسینی اصل*
، saied.hosseiniasl@arums.ac.ir

زمینه و هدف : سرطان پستان از جمله شایعترین بیماریهای زنان در سراسر جهان می باشد. ژن BRCA1 به عنوان یک ژن سرکوبگر تومور شناخته شده است که فقدان آن منجر به آسیبهای متنوعی در ژنوم می گردد. بنابراین تغییرات در سطح بیان ژن BRCA1 می تواند منجر به آسیب پذیری سلول پستانی نسبت به عملکرد انکوژنها گردد. در این مطالعه سعی بر بررسی ارتباط میان سطح بیان ژن BRCA1 و داده های پاتولوژیکی تومورهای سرطان پستان، علی الخصوص درجه تومور می باشد.

روش کار : جهت بررسی کیفی و کمی بیان ژن BRCA1 در 27 بیمار مبتلا به سرطان پستان اولیه از روشهای RT-PCR و Q-RT-PCR استفاده شد و بهره گیری از روش Nested RT- PCR (جهت جلوگیری از کسب پاسخهای منفی کاذب) به افزایش دقت آزمایش یاری رساند.

یافته ها: هشتاد و پنج درصد از بیماران، بیان ژن BRCA1 را نشان دادند. ارتباطات معنی دار میان وجود بیان BRCA1 و درجه تومور مشاهده گردید. میان سطح بیان ژن BRCA1 و درجه تومور بیماران نیز ارتباط معنی دار (P<0.05) بدست آمد. به گونه ای که کاهش بیان ژن با افزایش درجه تومور مرتبط بود.

نتیجه گیری: با توجه به نقش پر اهمیت ژن BRCA1 در سرکوب پیشرفت تومور از راههای مختلفی نظیر ترمیم DNA آسیب دیده و همسو با دیگر نتایج بدست آمده، مطالعه حاضر آشکار ساخت که کاهش بیان ژن BRCA1 با افزایش وخامت تومور مرتبط است.

واژه‌های کلیدی: سرطان پستان، BRCA1، سطح بیان ژن
دریافت: 1390/9/10 | پذیرش: 1391/3/30 | انتشار: 1391/4/1

Davarnia B, Mehdipour P, Arei M, Hosseini-Asl S S. The Association between BRCA1 Expression and Breast Cancer Tumorogenesis. J Ardabil Univ Med Sci 2012; 12 (2) :132-139

داورنیا بهزاد، مهدی پور پروین، عطری مرتضی، حسینی اصل سید سعید. بررسی ارتباط میان بیان ژن BRCA1 و وضعیت پاتولوژیک تومورهای سرطان پستان. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1391; 12 (2) :132-139