:: دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1392 ) ::
فرشید کفیل زاده* ، فرانک دهداری ، نجمه نامدار
، Kafilzadeh@jia.ac.ir

زمینه و هدف: تحقیقات اخیر نشان داده که اکتینومایست‌های آبزی می‌توانند منبعی از فرآورده­های بیولوژیک جدید از جمله آنتی‌بیوتیک­ها و محصولات صنعتی به شمار آیند. هدف از این تحقیق، مطالعه اکتینومایست‌های آبزی جداسازی شده از جنگل‌های «حرا» در جنوب ایران و بررسی فعالیت ضد باکتریایی آنها علیه سویه‌های بیماری‌زای انسانی می‌باشد.

روش کار: در این مطالعه به طور تصادفی از 115 ایستگاه در سواحل جنگل‌های «حرا» جنوب ایران نمونه برداری شد. پس از تهیه رقت و جداسازی کلنی‌های اکتینومایست آبزی، در محیط نشاسته کازئین آگار خالص سازی شد. برای بررسی فعالیت ضدباکتریایی اکتینومایست‌های آبزی جداسازی و خالص شده، از دو روش استاندارد چاهک گذاری و دیسک گذاری استفاده گردید.

یافته‌ها: اکتینومایست آبزی از 83 نمونه (%70) جداسازی شدند. از این میان 66 ایزوله (%80) دارای فعالیت ضدباکتریایی و 17 ایزوله (%20) قادر به مهار رشد باکتری‌های بیماری‌زای انسانی نبودند. قطر هاله عدم رشد بین 11-4 میلی متر بود که بیشترین هاله مربوط به باسیلوس سرئوس بود (05/0 > p  ).

نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد اکتینومایست‌های آبزی متنوع و مفید جهت تولید ترکیبات آنتی‌بیوتیکی جدید، به راحتی از جنگل‌های «حرا» در جنوب ایران جداسازی می‌شوند. با توجه به مساحت زیاد این جنگل‌ها در جنوب ایران، مقرون به صرفه بودن و جداسازی آسان اکتینومایست‌های آبزی از این مناطق، می‌تواند به عنوان یک قطب مهم و جدید برای تحقیق و صنعت محسوب شود.

واژه‌های کلیدی: اکتینومایست‌های آبزی، جنگل‌های حرا، روش چاهک گذاری، روش دیسک گذاری
دریافت: 1390/9/30 | پذیرش: 1391/10/3 | انتشار: 1392/1/1

Kafilzadeh F, Dehdari F, Namdar N. Isolation and Evaluation of Marine Actinomycetes from Mangrove Forests in South of Iran against Some Human Bacterial Pathogens. J Ardabil Univ Med Sci 2013; 13 (1) :69-77

کفیل زاده فرشید، دهداری فرانک، نامدار نجمه. جداسازی و ارزیابی اکتینومایست‌های آبزی از جنگل‌های حرای جنوب ایران علیه برخی از باکتری‌های پاتوژن انسانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1392; 13 (1) :69-77