:: دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1395 ) ::
سمیه بهرامی* ، لیلا خراطی ، محمود مکی
گروه انگل شناسی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران ، s.bahrami@scu.ac.ir

زمینه و هدف: مجاوربودن ساختمان­های مسکونی مردم در روستاها با محل نگهداری دام­ها باعث می­شود که انگل­های خارجی دام از جمله کک­ها به راحتی بتوانند به انسان منتقل شده و از میزبان انسانی خونخواری نمایند. انگل­های خارجی شناخته شده با توجه به خونخوار بودن قادر به انتقال انواع مختلفی از عوامل پاتوژن از حیوان به حیوان و نیز از حیوان به انسان هستند و به همین دلیل از نظر زئونوتیک اهمیت دارند. از این رو مطالعه در جهت شناسایی کک­ها امری لازم و ضروری می­باشد.

روش کار: در این مطالعه حدود 30 فرد با علایم گزیدگی و 800 راس گوسفند و بز مورد بررسی قرار گرفتند. حدود 50 کک از افراد آلوده و 160 کک از دام­ها جمع آوری گردید. در آزمایشگاه، با نمونه­ ها محلول پتاس شفاف­ سازی و سپس با استفاده از کلید تشخیص معتبر شناسایی شدند.

یافته­ ها: بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که گوسفندها و بزهای منطقه مذکور آلوده به کک کتنوسفالیدس کنیس و پولکس ایریتانس می­باشند. از مجموع 160 کک مورد بررسی 118 عدد آن  کتنوسفالیدس کنیس (73/7%) و 42 مورد پولکس ایریتانس تشخیص داده شد (26/3%). از مجموع 50 کک جمع­ آوری شده از افراد آلوده 43 عدد آن کک کتنوسفالیدس کنیس (86%) و 7 عدد (14%) پولکس ایریتانس تشخیص داده شد.

نتیجه­ گیری: گزارش حاضر اولین گزارش آلودگی انسان به کک سگ یا همان کتنوسفالیدس کنیس می­باشد. با توجه به شرایط آب و هوایی منطقه و اشتغال اکثریت روستائیان به دامپروی به شکل سنتی شرایط برای رشد و تکثیر انگل­های خارجی از جمله کک­ها فراهم می باشد. به­ همین دلیل مطالعات در زمینه شناسایی و گزارش آلودگی می­تواند در تدوین برنامه­ های استراتژیک کنترل مورد توجه قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: کک، کتنوسفالیدس کنیس، انسان، بهبهان
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/12/20 | پذیرش: 1395/6/17 | انتشار: 1395/7/10

Bahrami S, Kharrati L, Makki M. The First Case Report of Human Infestation with Ctenocephalides canis in Behbahan (Khuzestan Province). J Ardabil Univ Med Sci 2016; 16 (3) :317-322