:: دوره 16، شماره 3 - ( پاییز 1395 ) ::
طوبی کریمی زاده مونه ، سید ابراهیم حسینی*
گروه زیست شناسی،دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز، شیراز، ایران ، ebrahim.hossini@yahoo.com

زمینه و هدف: ریتالین از داروهایی است که در درمان اختلال کمبود توجه و بیش فعالی مورد استفاده قرار میگیرد. هدف این مطالعه بررسی اثر مقایسهای مصرف ریتالین با عصاره هسته انگور بر یادگیری اجتنابی غیرفعال در موشهای صحرایی نر بالغ بود.

روش کار: این مطالعه یک مطالعه تجربی بود که بر روی 40 سر موش صحرایی نر بالغ که به صورت تصادفی به 5 گروه 8 تایی شامل گروههای کنترل، شاهد و سه دسته تجربی تقسیم شدند، انجام گرفت. گروه کنترل تحت هیچ تیماری قرار نگرفتند. گروه شاهد نیز یک میلی­لیتر آب مقطر را در هر روز، دریافت نمودند. گروههای تجربی به ترتیبmg/kg 100 عصاره هسته انگور،mg/kg 1 ریتالین و mg/kg100 عصاره هسته انگور به همراه mg/kg 1 ریتالین دریافت داشتند. تجویزها برای 28 روز و به صورت گاواژ انجام گرفت. برای اندازه ­گیری میزان یادگیری احترازی از دستگاه شاتل باکس استفاده گردید. داده ­ها با کمک آزمون­‌های آماری ANOVA و پی‌گیری توکی و با کمک نرم افزار SPSS-18 ارزیابی گردید و معناداری اختلاف داده ها در سطح 0.05>p در نظر گرفته شد.

یافته ها: نتایج نشان داد ریتالین باعث کاهش یادگیری اجتنابی غیرفعال می شود در حالی که عصاره هسته انگور به تنهایی و همراه با ریتالین باعث افزایش یادگیری اجتنابی غیرفعال میشود.

نتیجه گیری: مصرف ریتالین باعث کاهش یادگیری اجتنابی غیرفعال میشود در حالی که مصرف همزمان ریتالین با عصاره هسته انگور مانع اثر ریتالین و افزایش یادگیری میگردد.

واژه‌های کلیدی: ریتالین، هسته انگور، یادگیری اجتنابی غیرفعال، موش صحرایی
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/12/20 | پذیرش: 1395/6/10 | انتشار: 1395/7/10

Karimizadeh Moneh T, Hosseini E. Effect of Simultaneous Use of Ritalin with Grape Seed Extract on Passive Avoidance Learning in Adult Male Rats. J Ardabil Univ Med Sci 2016; 16 (3) :232-240