:: دوره 13، شماره 3 - ( پاییز 1392 ) ::
ارتباط بین هورمون های لپتین و رشد با شاخص های تن سنجی و گلوکز خون در مردان سالم
حمیرا نصیری رینه* ، فرنگیس خانپور
، h_nasiri_r@yahoo.com

زمینه و هدف: چاقی عامل خطرمهمی برای بروز بسیاری ا ز بیماریهاست و عوامل هورمونی و متابولیکی در بروز آن تاثیر زیادی دارند . هدف از پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین هورمون های لپتین و رشد با شاخص های تن سنجی و گلوکز خون در مردان می باشد .

روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که در سال های 90- 1389 بر روی 30 مرد بالغ بظاهر سالم در محدوه سنی 49-18 سال در شهر تنکابن انجام گرفت. نمونه ها به طور تصادفی انتخاب شده و اطلاعات مربوط به شاخص های تن سنجی (دور کمر، نمایه توده بدن، نسبت دور کمر به باسن)، قند خون ناشتا، سطوح سرمی هورمون های لپتین و رشد ثبت گردید. نمو نه گیری خون پس از 12 ساعت ناشتایی (در ساعت 8 صبح) انجام گرفت. داده ها توسط نرم افزار SPSS 15 وآزمون های غیر پارامتریک من-ویتنی ٬ اسپیرمن و آنالیز رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافته ها: غلظت لپتین سرم با سطح هورمون رشد ارتباط منفی معنی دار (05/0> P ) و با دور کمر و نمایه توده بدن ارتباط مثبت (01/0> P ) و با وزن بدن ارتباط مستقیم (05/0> P ) داشت. ارتباط معکوسی بین هورمون رشد با گلوکز خون و سن مشاهده شد (05/0> P ). میانگین سطح سرمی لپتین در افراد دچار اضافه وزن و چاق در مقایسه با افراد طبیعی و نیز در افراد با چاقی بالای تنه (دور کمر ≥ 94 سانتی متر) در مقایسه با افراد بدون چاقی بالای تنه (دور کمر > 94 سانتی متر) به طور معنی دار بیشتر بود (01/0> P ) .

نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان دادکه سطح سرمی لپتین با هورمون رشد ارتباط منفی داشته و افزایش سطح لپتین و کاهش سطح هورمون رشد با احتمال ابتلا بروز چاقی و چاقی شکمی همراه بوده که این امر احتمالا خطر ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش می دهد.

واژه‌های کلیدی: لپتین، هورمون رشد، شاخص های تن سنجی ، قند خون ناشتا
دریافت: 1391/10/25 | پذیرش: 1392/3/28 | انتشار: 1392/7/1

Nasiri Rineh H, Khanpour F. The Relationship between Leptin and Growth Hormones with Anthropometric Indices and Blood Glucose Levels in Healthy Men. J Ardabil Univ Med Sci 2013; 13 (3) :317-326

نصیری رینه حمیرا، خانپور فرنگیس. ارتباط بین هورمون های لپتین و رشد با شاخص های تن سنجی و گلوکز خون در مردان سالم. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1392; 13 (3) :317-326