:: دوره 18، شماره 4 - ( زمستان 1396 ) ::
رعنا کیهان منش* ، محمد رضا علیپور ، حسن قبادی ، مهدی احمدی ، علیرضا مرادی ، محمد رضا اصلانی
مرکز تحقیقات کاربردی دارویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز، گروه فیزیولوزی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
زمینه و هدف: مطالعات اپیدمیولوژیک و کلینیکال ارتباط تنگاتنگی بین آسم و چاقی نشان داده اند. مطالعه حاضر اثر چاقی بر پاسخ دهی مجاری هوایی نسبت به متاکولین و تعداد سلولهای التهابی در مایع برونکوآلوئولار رتهای نر حساس شده با اوالبومین را بررسی کرده است.
روش کار: 24 رت نر از نژاد ویستار به 4 گروه شامل رژیم غذایی معمولی (C+ND)، حساس شده با رژیم معمولی (S+ND)، رژیم پرچرب (C+HFD)، و حساس شده با رژیم پرچرب (S+HFD) تقسیم شدند. تمام حیوانات به مدت 8 هفته با غذای معمولی یا با رژیم پرچرب تغذیه شده، سپس در حالی که رژیم طراحی شده را دریافت میکردند با اوالبومین یا نرمال سالین برای 4 هفته دیگر حساسیت زایی صورت گرفت. در انتهای مطالعه مایع برونکوآلوئولار جهت بررسی سلولهای التهابی و تراشه جهت بررسی پاسخ دهی به متاکولین مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ها: در گروههای چاق القا شده با رژیم، وزن و شاخصهای چاقی افزایش داشتند  ( 0/05p<  تا p<0/001). نتایج همچنین نشان دادند که در گروه S+HFD در مقایسه با S+ND، پاسخ دهی تراشه نسبت به متاکولین افزایش قابل توجهی داشت (0/05p<). علاوه بر این، سلولهای التهابی در مایع برونکوآلوئولار در گروه S+HFD در مقایسه با سایر گروهها زیادتر بود (p<0/001 )

نتیجه گیری: در شرایط چاقی توام با مدل آسماتیک در رتهای نر پاسخدهی مجاری هوایی نسبت به متاکولین و همچنین تعداد سلولهای التهابی زیاد میشود.

واژه‌های کلیدی: آسم، چاقی، متاکولین، پاسخ دهی مجاری هوایی، سلول های التهابی
متن کامل [PDF 236 kb]   (1977 دریافت)
نوع مطالعه: مقاله اصیل | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1397/7/30 | پذیرش: 1397/9/30 | انتشار: 1397/10/10