زمینه و هدف: تومورهای بدخیم پوست در زمره شایعترین سرطان ها در تمام جهان می باشند . در کشور ایران به دلیل وجود آفتاب نافذ و طولانی در اغلب روزهای سال و با توجه به این که اکثریت مردان و زنان روستایی را کشاورزان تشکیل می دهند و بنابه مقتضیات شغلی در معرض تاثیر مداوم اشعه آفتاب هستند ، شیوع این گونه ضایعات بالا است . هدف از مطالعه حاضر ارزیابی فراوانی تومورهای بدخیم پوستی در ارومیه بود.
روش کار: مطالعه به صورت گذشته نگر و توصیفی و از فروردین سال ۱۳۷۰ تا فروردین سال ۱۳۸۰ اجرا گردید. در این مطالعه با مراجعه به مراکز پاتولوژی در سطح شهرستان ارومیه حدود ۶۱۴۹۶ گزارش پاتولوژی مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد ۱۰۹۹ بیمار با پاتولوژی تومور بدخیم پوستی شامل کارسینوم سلول بازال (BCC) ، کارسینوم سلول اسکواموس (SCC) و ملانوم بدخیم پوستی (CMM) شناسایی و از نظر شاخص های سن، جنس، شغل، محل ضایعه و محل سکونت بررسی شد ند . در مواردی که اطلاعات ناقص بود با مراجعه به مرکز ثبت سرطان در معاونت بهداشتی استان تا حد امکان اطلاعات تکمیل گردید .
یافته ها : از مجموع ۱۰۹۹ مورد ، ۱۰۷۶ بیمار (۹/۹۷%) ضایعه منفرد و ۲۳ بیمار (۱/۲%) ضایعات متعدد داشتند. نسبت مرد به زن در کل تومورهای پوستی ۷/۱ به یک بود . بیشترین درصد بیماران را (۰۲/۲۸ % ) کشاورزان تشکیل می دادند. شایع ترین محل در مورد BCC روی بینی (۲/۲۶%) ، در مورد SCC اطراف دهان (۷۸/۳۶%) و در مورد CMM اندام ها (۰۹/۴۵%) بود. در مقایسه ، BCC در نیمه فوقانی و SCC در نیمه تحتانی صورت شایع تر بود. اکثریت بیماران در دهه سنی ۶۹-۶۰ سال قرار داشتند. از نظر نوع تومور BCC با فراوانی ۶۲/۷۱ % شایع تر بود. از نظر محل سکونت ۶۱/۵۲ % مراجعین اهل ارومیه و بقیه اهل سایر شهرها بودند. در مقایسه انواع مختلف تومورهای مورد مطالعه در ۵ سال اول و دوم ، به طور متوسط افزایش ۲۵ % در فراوانی تومورها مشاهده شد .
نتیجه گیری: با توجه به افزایش شیوع سرطان های پوستی در این منطقه ضروری است اقدامات لازم جهت پیشگیری، کاستن عوامل خطر زا و تشخیص زود رس این نوع تورمورها انجام گیرد.