زمینه و هدف: افسردگی پس از زایمان نوعی اختلال روانی محسوب می شود که عوامل روانی- اجتماعی با آن ارتباط دارند. تحقیق حاضر با هدف تعیین ارتباط بین افسردگی پس از زایمان و برخی از عوارض روانی- اجتماعی وتعیین میزان افسردگی پس از زایمان در مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر رشت انجام شده است.
روش کار: در این پژوهش توصیفی-همبستگی،۳۵۰ زن بصورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو پرسشنامه، در ارتباط با عوارض روانی- اجتماعی مادران و آزمون افسردگی پس از زایمان ادینبورگ بود، که به روش مصاحبه و توسط پژوهشگر تکمیل شد.
یافته ها: نتایج تحقیق بیانگر آن است که ۱۶% از نمونه ها به افسردگی پس از زایمان مبتلا بودند، همچنین نتایج نشان دادند که بین میزان رضایت از زندگی با خانواده همسر (۰/۰۲۱=p)، حوادث ناگوار زندگی (p<۰/۰۰۰۱)، سابقه بیماری روانی در خانواده (p<۰/۰۰۰۱)، سابقه افسردگی پس از زایمان در خانواده (p=۰/۰۰۸)، حاملگی ناخواسته (p=۰/۰۴۱)، تمایل به سقط جنین (p<۰/۰۰۰۱)، رضایت مادر از جنس نوزاد (۰/۰۳۴=p)، رضایت خانواده همسر از جنس نوزاد (۰/۰۰۵=p)، نوع ارتباط با همسر (p<۰/۰۰۰۱)، نوع ارتباط با خانواده همسر (p<۰/۰۰۰۱) و افسردگی پس از زایمان ارتباط معنی دار آماری وجود دارد.
نتیجه گیری: پرستاران نقش مهمی در پیشگیری ثانویه و غربالگری زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان و ارجاع سریع و مناسب این زنان به روانپزشک دارند.پرستاران باید در مورد عوامل خطرزای افسردگی پس از زایمان آگاهی داشته باشند و این اطلاعات را به مادران و خانواده هایشان منتقل نمایند.