زمینه و هدف: درک (دریافت) و ادراک (احساس) دو جزء هر تجربه حسی هستند. دریافت حسی ( sensory reception ) جریان اطلاعات در باره محیط داخلی یا خارجی از راه حسی است. انسان ها از طریق دریافت و سازمانبندی تحریکات حسی، خود را از محیط پیرامون آگاه میسازند این ادراک و سازمانبندی تحریکات، ادراک حسی نامیده میشود. هنگامی که مددجویی در یک موسسه مراقبت بهداشتی پذیرفته میشود با محرک هایی که از نظر کمیت و کیفیت نسبت به محرک های آموخته شده قبلی متفاوتند روبرو میشود و همین امر منجر به ایجاد تغییرات حسی در وی میگردد. بیماری که در بخش ICU بستری میشود از یک سو به دلیل شرایط بحرانی و از سوی دیگر به علت اقدامات درمانی پیچیدهای که روی او صورت میگیرد، در معرض گرانباری و یا محرومیت حسی است. این مطالعه با هدف تعیین تجارب حسی بیماران بستری در ICU انجام گرفت.
روش کار: این بررسی یک مطالعه توصیفی است. حجم نمونه ۴۵ نفر و نمونهگیری به روش تصادفی ساده صورت گرفت. جهت گردآوری دادهها از پرسشنامهای مشتمل بر ۳ بخش استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل دادهها نیز از آمار توصیفی استفاده شد.
یافتهها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داده که واحدهای مورد پژوهش در بیش از ۸۰% موارد به هیچ وجه، خیلی کم و یا فقط در بعضی موارد دریافت حسی ناخوشایند را تجربه کرده بودند (فاقد گرانباری حسی). اما بررسی واکنش های عاطفی نشان داد که ۸/۳۹% درد، ۵/۱۸% اضطراب، ۱۲% ترس، ۴/۷% خشم و عصبانیت و ۹/۰% احساس نفرت را تجربه کرده بودند که به نظر میرسد احتمالاً به دلیل محرومیت حسی ناشی از کمبود ملاقات با خانواده و کمبود آگاهی در مورد بیماری باشد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر بیماران در ICU واکنشهای عاطفی ناخوشایند متعددی را تجربه میکنند. جهت به حداقل رساندن این تجارب آموزش به بیمار و افزایش زمان ملاقات پیشنهاد میگردد.