حسن عدالتخواه، سعید صادقیه اهری، صفا موسوی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: آکنه التهاب مزمن واحدهای پیلوسباسه است و در نوع شدید پاسخهای درمانی متفاوتی را در مقابل رژیمهای خوراکی آنتی بیوتیکی نشان میدهد. هدف این مطالعه مقایسه تاثیرات توام اریترومایسین و دوز پائین ایزوترتینوئین خوراکی با اریترومایسین و دوز پائین فلوتامید در خانمهای مبتلا به آکنه نوع شدید است.
روش کار: در یک مطالعه کارآزمایی بالینی کنترلدار تصادفی شده تعداد ۸۰ خانم مبتلا به آکنه نوع شدید وارد مطالعه شدند و به مدت دو ماه تحت درمان قرار گرفتند. گروه اول روزانه ۸۰۰ میلیگرم اریترومایسین خوراکی و ۲۰ میلیگرم ایزوترتینوئین خوراکی دو روز در میان و گروه دوم روزانه ۸۰۰ میلیگرم اریترومایسین و فلوتامید خوراکی روزانه میلیگرم دریافت کردند. ارزیابی پاسخ به درمان به صورت شمارش تعداد ضایعات و محاسبه اندیکس شدت آکنه انجام شد. دادههای مطالعه با استفاده از نرم افزار آماری تحلیل گردید.
یافته ها: در مطالعه حاضر تعداد ۴۰ بیمار در هر گروه وارد مطالعه شدند. در نهایت ۶۱ نفر مطالعه را به اتمام رساندند. میانگین اندیکس شدت آکنه در شروع درمان در گروه فلوتامید ۱۵±۱۹۵/۹ بود و در انتهای درمان به۵/۸ ±۵۲/۸ کاهش یافت. میانگین اندیکس شدت آکنه در شروع درمان در گروه ایزوترتینوئین ۱۹/۷ ± ۲۴۷/۸بوده و در انتهای درمان به ۱۲/۵±۷۶/۳ کاهش یافت. اختلاف کاهش در دو گروه از نظر آماری معنیدار نبود (p=۰/۱۵).
نتیجه گیری: درمان توام آنتی بیوتیک هم با دوز پائین ایزوتره تینوئین و هم با دوز پائین فلوتامید در درمان آکنه نوع شدید بسیار موثر بود و می تواند درمان مناسبی در آکنه های نوع شدید باشد.