زمینه و هدف: علیرغم پیشرفتهای مؤثّر در تشخیص و درمان در چهار دهه اخیر آنفارکتوس میوکارد با صعود قطعه ST ( STEMI ) همچنان یک مشکل بزرگ سلامت عمومی در دنیای صنعتی و یک معضل فزاینده در کشورهای در حال توسعه محسوب میشود. با توجه به نقش سن و جنس در وقوع انفارکتوس میوکارد، همچنین تغییرات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دهه های اخیر در ایران که خود میتواند بر اپیدمیولوژی بیماری تأثیر بگذارد؛ برآن شدیم تا روند تغییرات سنی و جنسی بیماران با اولین STEMI را در یک دهه تعیین کنیم.
روش کار: در این مطالعه مشاهدهای مقطعی تکمیل چک لیست برای بیماران با اولین STEMI انجام گرفت.آنالیزداده ها با نرمافزار آماری۱۴ SPSS وآزمونهای کای دو، ANOVA و Mann-Whitney با در نظر گرفتن ۰۵/۰= α انجام شد.
یافتهها: از بین ۱۸۲۹ بیمار با اولین STEMI ، ۴/۷۶% مرد و ۶/۲۳% زن بودند. میانگین سنی بیماران ۷/۱۲ ± ۰۹/۵۹ سال بود. میانگین سنی زنان ۶/۱۱ ± ۱/۶۶ سال و مردان ۲/۱۲ ± ۹/۵۶ سال بود که اختلاف معنیداری داشت (۰۰۱/۰ > p). تغییرات میانگین سنی کلی، مردان و زنان در طول این ۱۰ سال تغییر معنیداری نشان نداد. بیماران با انفارکتوس میوکارد زودرس ۱۵% بیماران را تشکیل میدادند که تغییر درصد فراوانی آنها در طول ۱۰ سال چشمگیر نبود. درصد فراوانی جنسی بیماران نیز در طول این ۱۰ سال تغییر معنیداری از نظر آماری نداشت. شایعترین ریسک فاکتور مصرف سیگار (۷/۴۳%) و سپس هایپرتانسیون (۸/۳۲%) بود. سابقه هیپرلیپیدمی در ۳/۲۷% و دیابت در ۸/۱۸% بیماران وجود داشت. تغییرات درصد فراوانی هیچکدام از ریسک فاکتورها در طول ۱۰ سال از الگوی خاصی تبعیت نمیکرد.
نتیجهگیری: عدم تغییر روند سنی و جنسی بیماران در طی ۱۰ سال میتواند نقش اصلی عوامل بیولوژیک را مطرح کند. با وجود مشاهدهای بودن این پژوهش تغییر نکردن ریسک فاکتورهای ماژور قلبی عروقی در طی ۱۰ سال عملکرد ضعیف در حوزه پیشگیری اولیه را نشان میدهد.