[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي مقالات آماده انتشار آخرين شماره تمام شماره‌ها جستجو ثبت نام ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات مجله::
هیات تحریریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
خط مشی دبیری::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
::
شاپا
شاپاچاپی  
2228-7280
شاپا الکترونیکی
2228-7299
..
بانک ها و نمایه ها

 

 

 

 

 

 
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
لینک مفید بر ای داوران

سرقت ادبی وعلمی فارسی

سرقت ادبی وعلمی لاتین

..
دسترسی آزاد
مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
 
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۹ نتیجه برای صالح زاده

فرهاد صالح زاده، شهنام عرشی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۱ )
چکیده

  زمینه و هدف: امروزه کنترل بیماری سل از اولویت های بهداشتی کشورهای در حال توسعه، از جمله کشور ما است. از شاخص های اندازه گیری و ارزیابی برنامه کشوری مبارزه با سل، تعیین نسبت سال ا نه عفونت سلی (ARI) است. این شاخص نشان می دهد که در فاصله یک سال چند درصد از افراد یک جامعه با میکروب سل آلوده شده و تست توبرکولین آنها مثبت شده است. مطالعه حاضر در کودکان مدارس ابتدایی شهر اردبیل به منظور ارزیابی نتیجه تست توبرکولین و بررسی تغییرات تست مجدد به فاصله یک سال از تست اول طراحی گردیده است تا میزان خطر عفونت سلی در این محدوده سنی مشخص گردد.

  روش کار: در این مطالعه ۷۸۰ کودک دبستانی در ۱۷ مدرسه ابتدایی شهر اردبیل که به طور تصادفی ساده و با محدوده سنی ۱۴-۸ سال با میانگین سنی ۲۹/۱ + ۹۲/۹ سال بودند انتخاب گردیدند. تمامی افراد طی دو نوبت در اردیبهشت ۱۳۷۷ و ۱۳۷۸ تحت انجام تست توبرکولین قرار گرفتند. در هر دو نوبت نتایج تست ها ثبت و سپس آنالیز شدند. در این مطالعه PPD بیش از mm ۱۰ مثبت ارزیابی شده است.

  یافته ها: بین تمام افراد بررسی شده ۵۵ نفر (۱/۷%) در هر دو نوبت تست PPD مثبت داشتند و تعداد ۶۱۴ نفر (۷/۷۸%) در هر دو نوبت تست PPD منفی داشتند و در ۳۳ نفر (۲/۴%) تغییرات PPD از منفی (نوبت اول) به مثبت (نوبت دوم) مشاهده گردید و در ۷۸ نفر نتیجه مشکوک بود . در کل، ۱/۹۸% افراد مورد مطالعه سابقه دریافت واکسن BCG را داشتند.

  نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشانگر آنست که اولاً با گذشت زمان در کودکان سنین مدرسه تست توبرکولین کمتر تحت تاثیر واکسیناسیون BCG قرار می گیرد و از طرفی میزان تغییرات تست توبرکولین از منفی به مثبت بسیار بالا بوده (۲/۴%) و نشانگر آلودگی شدید منطقه است.


افشار تموک، فرهاد صالح زاده، نیره امینی ثانی، ژوبین مقدم یگانه،
دوره ۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۴ )
چکیده

  زمینه و هدف: هیپر بیلی روبینمی نوزادی از شیوع قابل توجهی برخوردار است. بررسی هیپر بیلی روبینمی نوزادی و عوامل موثر بر آن، گامی در جهت کاهش میزان بروز و در نتیجه کاهش هزینه های درمانی قابل توجه حاصل از آن می باشد، از طرفی عدم تشخیص به موقع و درمان مناسب هیپربیلی روبینمی نوزادی می تواند عوارض مغزی - عصبی غیر قابل جبرانی به جا بگذارد. این مطالعه با هدف بررسی اتیولوژی هیپربیلی روبینمی نوزادی و علایم همراه آن انجام شد تا راهگشای تدابیر درمانی مناسب و به موقع باشد.

  روش کار: این مطالعه به روش مقطعی در نیمه اول سال ۱۳۸۲ روی نوزادان بستری شده با هیپر بیلی روبینمی در بیمارستان سبلان اردبیل صورت گرفت، پس از اخذ شرح حال، معاینه بالینی و سنجش بیلی روبین تام و مستقیم، اطلاعات حاصل در پرسش نامه ای درج شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ۱۰ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

  یافته ها: از ۱۳۲ نوزاد بستری شده با هیپربیلی روبینمی۵۰% پسر و بقیه دختر بودند، که از این تعداد ۶/۸۵% ترم و بقیه نارس بودند.۵۶% نوزادان به طریق زایمان سزارین متولد شده بودند. ۸/۶%‌ موارد هیپربیلی روبینمی مربوط به ۲۴ ساعت اول بود که پاتولوژیک محسوب شد، ۷۲% مربوط به روز دوم تا هفتم، ۲/۱۷% مربوط به هفته دوم و ۴% مابقی زردی طول کشیده داشتند. ۶۵% نوزادان فرزند اول خانواده بودند. متوسط زمان بستری ۸/۴ روز بود، ۸/۳۴%‌ از نوزادان علاوه بر هیپربیلی روبینمی علایم پاتولوژیک دیگری نیز داشتند و از وخامت بالینی بدتری برخوردار بودند. حدود ۲۳% از این میزان مربوط به نوزادان متولد شده از طریق سزارین و فقط ۸/۱۱%‌ متولد شده با زایمان طبیعی بودند. ۴۶ نفر (۸/۳۴%) ‌از نوزادان علاوه بر زردی علایم پاتولوژیک همراه نیز داشتندکه در ۳۳ نوزاد (۲۵%) با ایکتر پاتولوژیک عفونت مسجل بود. سندرم کریکلر نجار یک مورد، ناسازگاری ABO ۱۱ مورد (۳۳/۸%) و ناسازگاری Rh در سه مورد (۸/۲%) علت هیپر بیلی روبینمی بود. در مجموع علت دقیق ۸۹/۳۶%‌ از هیپر بیلی روبینمی ها مشخص شد.

  نتیجه گیری: عواملی مثل زایمان به روش سزارین، عفونت نوزادی، نارسی، ناسازگاری ABO و Rh هم در بروز هیپر بیلی روبینمی و هم افزایش شدت آن تاثیر


فرهاد صالح زاده،
دوره ۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۴ )
چکیده

  واژه تب دوره ای و بیماری هایی که تحت عنوان تب دوره ای شناخته می شوند،‌ در طب کودکان جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده است. ماهیت دوره ای و تب مهم ترین ویژگی این سندرم هاست، هر چند ممکن است علایم و نشانه های دیگری نیز در هر سندرم وجود داشته باشد. از طرفی در بسیاری از این سندرم ها الگوی فامیلی نیز دیده می شود. شناخت درست و دقیق این سندرم ها با توجه به شیوع برخی از آنها در شمال غرب ایران ضروری به نظر می رسد. امروزه حداقل هفت نوع سندرم تب دوره ای در طب کودکان شرح داده شده است. اولین سندرم تب مدیترانه ای فامیلی FMF می باشد و آخرین آن سندرم PFAPA است. سندرم های دیگر هیپر IgD ، FCAS ، Muckle-Wells ، CINCA و TRAPS هستند.


واحد علایی، فرهاد صالح زاده،
دوره ۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۷ )
چکیده

زمینه و هدف: شناسائی علائم عفونت دستگاه ادراری، مخصوصا در شیرخواران و کودکان خردسال از نظر شروع درمان حائز اهمیت است و در صورت تاخیردر تشخیص عفونت دستگاه ادراری، کودکان در معرض خطر تاخیر در رشد، سپسیس و نیز مشکلات مزمن از جمله اسکار کلیه، افزایش فشار خون شریانی و نارسایی کلیه قرار میگیرند. مصرف روزافزون آنتی بیوتیکهای درمان تجربی با آنتی بیوتیکهای رایج موجب افزایش مقاومت میکروارگانیسمهای مولد عفونت سیستم ادراری شده است. با توجه به اختلاف در مقاومت باکتریها در مناطق مختلف و تغییر میزان این مقاومت در عفونت دستگاه ادراری مطالعه زیر انجام گردید.

روش کار: این پژوهش یک مطالعه توصیفی است. ۵۱۰ کودک زیر ۱۲ سال که در سال ۸۵-۸۴ به طور سرپایی با نتیجه آزمایش مثبت کشت ادرار و شمارش کلنی بالای ۱۰۵ به درمانگاههای مستقر در بیمارستانهای علی اصغر و سبلان اردبیل مراجعه کرده بودند، انتخاب و سپس علایم عفونت دستگاه ادراری بررسی شد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه از طریق والدین آنها جمع آوری شد و سپس داده های جمع آوری شده با برنامه نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: بوی بد ادرار هنگام تعویض کهنه ۵۴/۷% در کودکان زیر۱۲ ماه، گریه به هنگام دفع ادرار (سوزش ادراری) ۵۸/۹% در کودکان ۱ تا ۳ سال، تکرر ادرار ۵۴/۸% در کودکان ۳ تا ۶ سال و سوزش هنگام ادرار کردن با ۴۹/۲% در کودکان بالای۶ سال شایعترین شکایت بیماران بودند. از نظر تفاوت های جنسی دخترها تقریبا چهار برابر پسرها مبتلا بودند که در گروه سنی ۱۳ تا ۳۶ ماه این نسبت بیشترین اختلاف را داشت (۴/۸ به ۱). در مورد مقاومت میکروارگانیسم ها به آنتی بیوتیک، آمپیسیلین با ۷۸/۹% در رتبه اول، کوتریموکسازول با ۶۶%، سفالکسین با ۶۲/۸% و سفازولین با ۳۳/۳% مقاومت در رتبه های بعدی قرار داشتند. مقاومت ای کولی در برابر جنتامایسین ۱۵/۸% بود که در مقایسه با سایر باکتریها بالاتر و در برابر سفتریاکسون ۸% بود که در مقایسه با بقیه باکتریها پایین تر بود.

نتیجه گیری: یافته های پژوهش تنوع تظاهرات بالینی عفونت سیستم ادراری را در سنین مختلف نشان میدهد. همچنین طبق نتایج بدست آمده، مقاومت دارویی آنتی بیوتیک های رایج در درمان عفونت ادراری از جمله آمپی سیلین، کوتریموکسازول، سفالکسین و سفازولین زیاد است.


فرهاد صالح زاده، مرتضی اسلامی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: ﺗﺐ ﻣﺪﻳﺘﺮاﻧﻪ ای ﻓﺎﻣﻴﻠﻲ (FMF) ﻳﻚ ﺑﻴﻤﺎری خوداﻟﺘﻬﺎﺑﻲ و ﻋﻮدﻛﻨﻨﺪه اﺳﺖ ﻛﻪ اﻟﮕـﻮی ﺗﻮارﺛﻲ اﺗﻮزوﻣـﺎل ﻣﻐﻠﻮب دارد. ﻋﻼﻳﻢ اﻳﻦ ﺑﻴﻤﺎری ﻣﻲﺗﻮاﻧﺪ در ﺑﻴﺶ از ۸۰ درصد در دهه اول زﻧﺪﮔﻲﺑﺮوز ﻛﻨﺪ. هدف از مطالعه حاضر معرفی FMF به عنوان یک بیماری شایع با ویژگی های خاص در این منطقه است.

روش کار: این مطالعه از نوع مطالعه توصیفی میباشد. در این مطالعه اطلاعات پرونده ۴۲۲ بیمار که بر اساس معیارهای تل- هاشومر مبتلا به FMF بودند، مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت ۴۰۳ بیمار وارد مطالعه شدند. اطلاعات بیماران در فرم های طراحی شده محقق وارد شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS-۲۰ و با استفاده از روشهای آمار توصیفی صورت گرفت.

یافته ها: در این مطالعه ۱۷۵ بیمار مونث (%۴۳,۴ ) و ۲۲۸ بیمار مذکر ( %۵۶,۶) بودند. میانگین سنی بیماران ۲۱/۰۳ سال بود. در بررسی علایم بالینی درد شکم در %۹۳,۳  و تب در %۸۸,۱ بیماران دیده شد. درد شکم مهمترین شکایت بیماران بود (%۴۹,۶ ). میانگین فاصله بین حملات  ۳۶,۵±۲۹,۶ روز و میانگین مدت زمان طول هر حمله درد  ۴۳,۳±۳۴,۵ ساعت بود. %۱۵,۱بیماران سابقه فامیلی مثبت بیماری و  %۱۲,۷بیماران سابقه جراحی، آپاندکتومی را ذکر کردند. در %۵۲,۳ از بیماران تاخیر تشخیصی بیشتر از سه سال وجود داشت، آنالیز ژنی در ۲۳۹ نفر ازبیماران انجام شده بود و %۲۱,۳۳ بدون جهش، %۳۹,۷ هتروزیگوت مرکب،  %۲۵,۵۲هتروزیگوت و %۱۳,۳۸هموزیگوت بودند. ژنوتیپ M۶۹۴V/V۷۲۶A  (%۱۰,۴۶) و موتاسیونهای M۶۹۴V (%۲۰,۹)   و V۷۲۶A (%۱۲,۷) بیشترین فراوانی را داشتند. شایعترین ژنوتیپ در مردان M۶۹۴V-V۷۲۶  (%۱۲,۷)   و در زنان M۶۹۴V/M۶۹۴V (%۱۰,۴) بود. در بیماران با شکایت درد شکم ژنوتیپ M۶۹۴V/V۷۲۶A (%۱۲,۵)، با شکایت تب ژنوتیپ M۶۸۰I/V۷۲۶A  (%۱۳,۹) و با درد سینه ژنوتیپهای V۷۲۶A/M۶۹۴V و R۷۶۱H/M۶۹۴V با %۱۶,۷ دیده شد و ژنوتیپ M۶۹۴V/M۶۹۴V (%۳۳,۳) با شکایت درد مفصل شایعتر بودند. ضایعه پوستی باد سرخ  مانند فقط در دو بیمار وجود داشت.

نتیجه گیری : شایعترین سن تظاهر بیماری دهه اول زندگی بود. M۶۹۴V شایعترین جهش در بین بیماران و M۶۹۴V-V۷۲۶A شایعترین ژنوتیپ مرکب بود. موتاسیون ژنتیکی در این مطالعه بیشتر شبیه نژاد عرب بود. هرچند ضایعه پوستی شبه باد سرخ در این بیماران شایع نبود. کرایتریای بالینی هنوز بهترین روش برای تشخیص بیماری است.


فرهاد صالح زاده، افشان شرقی، آتنا متیقنی، سعید حسینی اصل، مهسا متقی، سپهر سرخانلو،
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: ژن MEFV نقش برجسته ای در بیماری خود التهابیFMF دارد. این بیماری بیشتر در ساکنین مناطق مدیترانه ای دیده میشود. با در نظر گرفتن نقش این ژن در بسیاری از بیماریهای روماتیسمی و حتی غیر روماتیسمی، شناسایی واریاسیونهای مختلف این موتاسیون در جمعیت نرمال این مناطق هدف این مطالعه بود.
روش کار: تعداد ۲۲۴ نفر از افراد فاقد بیماری FMF وارد مطالعه شدند. نمونه خون این افراد از نظر ۱۲ واریاسیون شایع ژن MEFV غربالگری گردید. شرکت کنندگان پرسشنامه ای شامل داده های مورد نیاز را تکمیل نموده و از نظر علائم و یافته های بالینی بیماری در خود و بستگان درجه یک مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تحلیل آماری از آزمونهای کای دو و تی مستقل در نرم افزار SPSS-۲۴ استفاده گردید.
یافته ها: از ۲۲۴ موردی که وارد مطالعه شدند، ۱۱۳ مورد (۵۰/۴%) مرد و ۱۱۱ مورد (۴۹/۶%) زن بودند. افراد بررسیشده ۵۷ مورد (۲۵%) جهش داشتند که ۲۸ مورد مرد (۴۹%) و ۲۹ مورد زن (۵۱%) بودند. بیشترین موتاسیون یافتشده به ترتیب E۱۴۸Q با ۴۱ مورد (۱۸/۳%)، سپس P۳۶۹S با ۷ مورد (۳/۱%) و V۷۲۶A ۵ مورد (۲/۲%) بود. از جهش A۷۴۴S ۳ مورد (۱/۳%) و از F۴۷۹L و M۶۹۴V و R۷۶۱H هر کدام ۲ مورد (۰/۸%) همچنین از جهش K۶۹۵R تنها یک مورد (۴/۰%) دیده شد و نهایتاً جهشهای M۶۸۰I(G/C)،M۶۸۰I(G/A)، I۶۹۲del، M۶۹۴I دیده نشد. جهش های هتروزیگوت ترکیبی E۱۴۸Q/P۳۶۹S, E۱۴۸Q/V۷۲۶A, E۱۴۸Q/P۳۶۹S, P۳۶۹S / F۴۷۹L در جمعیت نرمال بدون هیچ ارتباطی با بیماری FMD مشاهده شد.
نتیجه گیری: ۲۵ درصد از جمعیت نرمال شمالغرب ایران واریاسیونهای ژن MEFV بصورت هتروزیگوت دارند که شایعترین آن موتاسیون E۱۴۸Q میباشد که میتواند یک واریانت نرمال جامعه در فقدان علایم بالینی در نظر گرفته شود. همچنین جهشهای M۶۸۰I(G/C)،M۶۸۰I(G/A)، I۶۹۲del و M۶۹۴I در جمعیت نرمال دیده نشدند، لذا در صورت مشاهده حتی به صورت هتروزیگوت میتوانند یک واریاسیون بیمارگونه تلقی شوند.
 
محمد رضا ایزدپناه، علی صالح زاده، محمد ضعیفی زاده، محمد نیک پسند،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: سرطان پستان از مهمترین دلایل مرگ و میر ناشی از سرطان بخصوص در کشورهای در حال توسعه محسوب میگردد. در این میان استفاده از برخی ترکیبات سنتزی نظیر تیوسمی کاربازون و مشتقات فلزی آنها میتواند در کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان بسیار حائز اهمیت باشد. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات بیانی (بیان) ژنهای BRCA۱، P۵۳ و Bcl-۲ در رده های سلولی سرطان پستان بود.
روش کار: در مطالعه حاضر تاثیرمشتق پیرازولی تیوسمی کاربازون (T) و همچنین نانوذرات مگنتیک اکسید آهن متصل شده به ترکیب T (T/ Fe۳O۴ np) بر روی تغییرات بیانی ژن های انکوژن و تومور ساپرسور  Bcl-۲، BRCA۱ و P۵۳ در سلولهای MCF-۷ مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور ابتدا توکسیسیته ترکیبات مورد استفاده، توسط واکنش MTT در مدتزمان ۲۴ ساعت مورد سنجش قرار گرفت و سپس تغییرات بیانی (بیان) حاصله با استفاده از واکنش Real-time PCR ارزیابی گردید.
یافته ها: نتایج حاصله نشان دهنده توکسیسیته بالای مشتق نانو پیرازولی تیوسمی کاربازون مگنتیت بر روی سـلولهای MCF-۷ مورد مطالعه بود به طوری که میزان کشندگی در سلولهای تحت تیمار با مشتق مگنتیک تیوسمی کاربازون به مراتب بیشتر از ترکیب فاقد نانوذره بود. همچنین تغییرات بیانی (بیان) حاصل از واکنش Real-time PCR نشان دهنده تاثیر بالای مشتقات مورد استفاده در افزایش بیان ژن های BRCA۱ و P۵۳ و همچنین کاهش بیان در ژن Bcl-۲ بود.
نتیجه گیری: استفاده از ترکیبات ضد سرطانی نظیر تیوسمی کاربازون در حالت متصل به نانوذرات اکسید آهن علاوه بر افزایش توکسیسیته این ترکیبات، می تواند انتقال هدفمند با قدرت حل شوندگی بالای ترکیبات ضد سرطانی در بافت مورد نظر را موجب گردد.
 
سمیه متین، یوسف ایمانی مرنی، حسین صالح زاده،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: کلانژیت اسکلروزان اولیه، یک بیماری نادر و پیشرونده کلستاتیک است که با ایجاد تنگی در مجاری صفراوی مشخص میشود. علیرغم همراهی بالا با کولیت اولسراتیو، تشخیص کلانژیت اسکلروزان اولیه قبل از تشخیص بیماری التهابی روده، ندرتاً گزارش شده است.
 معرفی بیمار: بیمار خانم ۲۸ ساله خانه دار بدون سابقه بیماری و نشانه های روده ای، با شکایت خارش ژنرالیزه خفیف مراجعه کرد. در آزمایشات اولیه اختلال کلستاتیک آنزیمهای کبدی مشاهده شد. در MRCP کلانژیت اسکلروزان اولیه برای بیمار مطرح گردید. بیمار تحت کولونوسکوپی قرار گرفت و کولیت وسیع با درگیری ترمینال ایلئوم مشخص شد و تشخیص کولیت اولسراتیو در پاتولوژی تایید گردید.
نتیجه گیری: بیمارانی که تشخیص کلانژیت اسکلروزان اولیه در آنها تایید میشود باید برای رد بیماری التهابی روده، حتی اگر هیچ نشانه های گوارشی نداشته باشند، تحت کولونوسکوپی با بیوپسی قرار گیرند.
 
ایرج فیضی، سمیه متین، حسن قبادی، سعید حسینی نیا، سوسن محمدی کبار، فریده فیضی، حسین صالح زاده،
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: کیست هیداتید، یک مشکل مهم بهداشتی در ایران محسوب می‌شود. در ۸۰ درصد موارد، درگیری فقط در یک ارگان است. هرچند ندرتاً درگیری چند ارگان نیز گزارش‌شده است. ولی به نظر می‌رسد شیوع کیست هیداتید با درگیری بیش از یک محل در ایران بیشتر از سایر نقاط دنیا باشد. بررسی درگیری همزمان چند ارگانی کیست هیداتید در اردبیل انجام‌ نشده است و بیشتر به‌صورت گزارش موردی می‌باشد. هدف این مطالعه بررسی بیماران با درگیری چند ارگانی کیست هیداتید در اردبیل شمال غرب ایران می‌باشد.
روش کار: در این مطالعه مقطعی ۳۴ بیمار مبتلا به کیست هیداتید با درگیری در بیش از یک محل، وارد مطالعه شدند. برای هر بیمار، یک پرسشنامه از پیش تدوین‌شده شامل نام و نام خانوادگی، سن، سطح تحصیلات، شغل، محل سکونت، محل کیست، تظاهرات بالینی و نتایج آزمایش سرولوژیکی، نتیجه سونوگرافی و سی‌تی‌اسکن تکمیل گردید. افرادی که قبلاً سابقه درمان به علت کیست هیداتید داشتند، از مطالعه کنار گذاشته شدند. سپس داده‌های حاصله وارد نرم‌افزار SPSS-۲۱ شده و با آزمون‌های توصیفی و تحلیلی آنالیز گردید.
یافته ها: میانگین سنی بیماران ۳۶/۴۱ سال بود. ۶۱/۸ درصد بیماران، زنان خانه‌دار و ۶۴ درصد ساکن روستا بودند. شایع‌ترین ارگان درگیر کبد بود و درگیری هم‌زمان کبد و ریه در ۳۸/۲ درصد بیماران و بیشتر در زنان مشاهده گردید. همراهی کیست ریه راست با کیست کبد نسبت به ریه چپ بیشتر بود. فقط در ۴۳ درصد بیماران سرولوژی کیست هیداتید مثبت بود و رابطه بین سرولوژی و نوع درگیری بر اساس آزمون مجذور کای معنی‌دار نبود.
نتیجه‌گیری: با توجه به شیوع بالای درگیری کیست هیداتید بیش از یک محل در منطقه ما، در همه بیماران مخصوصاً زنان مبتلا به کیست هیداتید کبد، باید ارگان‌های دیگر به‌ ویژه ریه‌ها مورد بررسی قرار گیرد.
 

صفحه 1 از 1     

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل Journal of Ardabil University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.19 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4623