مقالات این مجله با دسترسی آزاد توسط دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران ، n.moori@scu.ac.ir
چکیده: (7732 مشاهده)
زمینه و هدف: تاریخچه استفاده از گیاهان دارویی در التیام دردها به 5 هزار سال میرسد. علاوه بر آن خصوصیات ضد میکروبی قوی در بسیاری از این گیاهان مشاهده شده است. در این تحقیق تاثیر عصاره آبی و الکلی گیاه سازویی و همچنین فرم هموژنیزه آن بر برخی باکتریهای پاتوژن سیستم تنفسی و همچنین برخی پاتوژنهای سیستم ادراری- تناسلی مورد بررسی قرار گرفت. هدف از انجام این مطالعه بررسی اولیه تاثیر این عصاره بر باکتریهای بیماریزای تفسی و ادراری میباشد.
روشکار: در ابتدا تمامی جدایههای باکتریایی مورد بررسی با روش دیسک دیفیوژن کربی- باور تعیین حساسیت شدند و کنترل مثبت برای هر جدایه تعیین گردید. سپس رقتهای مختلف (1000- 500-250- 125-5/62 میلیگرم/میلیلیتر) از هر نوع عصاره به صورت جداگانه در آب مقطر استریل تهیه گردید. از رقتهای مختلف هر عصاره به میزان 30 میکرولیتر بر روی دیسک بلانک سترون قرار داده شد و با روش E-test حداقل غلظت مهاری هر نوع عصاره برای باکتریهای مورد مطالعه بررسی گردید. حداقل غلظت مهاری و حداقل غلظت باکتریسیدی عصاره ها با روش ماکرودایلوشن مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج مانهیمیا همولایتیکا تنها با غلظتهای بالای عصاره آبی، تروپرلا پیوژنز با عصاره الکلی و هموژنیزه و کورینه باکتریوم رناله تنها با فرم هموژنیزه هاله عدم رشد مشاهده شد که البته قطر آن کمتر از قطر هاله عدم رشد در کنترل مثبت آنها بود و در خصوص سایر باکتریهای مورد مطالعه هاله عدم رشد مشاهده نگردید. عصاره الکلی با غلظت 5/62 میلیگرم/میلیلیتر اثر متوقف کننده رشد و با غلظت 125 میلیگرم/ میلیلیتر اثر باکتریکشی بر مانهیمیا همولایتیکا داشت که مشابه تاثیر این نوع عصاره و فرم هموژنیزه آن بر باکتری تروپرلا پیوژنز بود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصل از تاثیر اشکال مختلف عصاره بر باکتریهای مورد مطالعه و با توجه به کاربرد متداول این عصاره در درمان عفونتهای تنفسی و ادراری، احتمال نقش سویههای دیگر این باکتریها در ایجاد بیماری و یا تاثیرگذاری این عصاره از طریق سیستم ایمنی قابل بررسی است. بنابراین کارهای تحقیقاتی دیگری در این زمینه توصیه میگردد.
Moori Bakhtiari N, Jowzi L. In vitro Effect of Aqueous and Ethanolic Extracts of Scrophularia striata on Some Respiratory and Urinary Bacterial Pathogens. J Ardabil Univ Med Sci 2015; 15 (4) :423-431 URL: http://jarums.arums.ac.ir/article-1-983-fa.html
موری بختیاری نغمه، جوزی لیلا. بررسی اثر برون تنی عصاره آبی و اتانولی گیاه گل سازویی (Scrophularia striata) بر برخی باکتری های بیماریزای تنفسی و ادراری. مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل. 1393; 15 (4) :423-431